Hiep Hiep Hoera Burgemeester Jozias van Aartsen treedt af

1000

Jozias van Aartsen stopt volgend jaar maart als burgemeester van Den Haag. Dat heeft hij vandaag aan de gemeenteraad meegedeeld. De termijn van Van Aartsen loopt in december 2017 af als hij zeventig jaar wordt. Maar ‘in het belang van de stad’ wil hij niet zo lang wachten.

,,Ook als de ambtsketen dan terstond zou kunnen overgaan naar een opvolger of opvolgster, betekent dit dat de nieuwe burgemeester bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 pas zeer kort in functie zal zijn”, schrijft hij. ,,Dat lijkt mij ongewenst.” Van Aartsen vertrekt met gemengde gevoelens: ,,Mijn hart volgend zou ik Den Haag het liefst tot het einde blijven dienen”.   

Politieke situatie
De ‘complexe politieke situatie’ en de grote uitdagingen voor het  bestuur van de stad zijn des te meer reden om er bijtijds mee op te houden, stelt hij: ,,Een nog amper ingewerkte burgemeester krijgt dan te maken met een nieuw gekozen raad en met ‘een collegevorming waarbij voor hem of haar geen formele rol is weggelegd”, stelt Van Aartsen.     

De burgemeester heeft vertegenwoordigers van de Haagse gemeenteraad al in 2015 bij het jaarlijkse functioneringsgesprek  laten weten dat hij van plan was om op een eerder moment af te treden. Dat wordt dus 1 maart 2017.

Carrière
Wat Van Aartsen gaat doen na februari volgend jaar heeft hij niet bekendgemaakt. Van Aartsen heeft een langdurige politieke carrière achter de rug. Van augustus 1994 tot augustus 1998 was hij minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en daarna (tot juli 2002) minister van Buitenlandse Zaken. Hij was tot november 2006 lid van de Tweede Kamer voor de VVD, waarvan van mei 2003 tot maart 2006 de fractievoorzitter van die partij.