Krikke veroordeelt ‘respectloze en zeer pijnlijke’ actie ADO-hooligans

Burgemeester Pauline Krikke heeft de vernielingen die ADO Den Haag-hooligans vannacht in Amsterdam hebben aangericht krachtig veroordeeld. ‘Supporters’ van de Haagse club bekladden onder meer het standbeeld ‘De Dokwerker’. De demonstratie van Ajax-fans, zondag in Den Haag, gaat vooralsnog door.

Door Kim Andriessen

Dit standbeeld op het Jonas Daniël Meijerplein herdenkt de februari-staking in 1941. Dit was een van de grootste protesten in Europa tegen de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. “Bekladding van juist dat beeld is respectloos en zeer pijnlijk,” reageert Krikke.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft aangifte gedaan bij de politie, zo meldt RTL Nieuws. Krikke: “Ik heb tegenover mijn Amsterdamse collega ook mijn afschuw uitgesproken. Goed dat er aangifte is gedaan. Dit gedrag is niet te tolereren en moet worden bestraft.”

Herman Rosenberg@Monsrosarum

Schokkend en stuitend, of: hoe ADO-gespuis toch nóg weer dieper weet te zinken dan je voor mogelijk had gehouden. Aad Mansveld draait zich om in zijn graf.

Den Haag Centraal@DenHaagCentraal

Schokkend: ADO-hooligans bekladden – in februari! – standbeeld vd Dokwerker in Amsterdam. Clubleiding ADO Den Haag neemt afstand en noemt het vandalisme ‘onbegrijpelijk en triest’.

Afbeelding weergeven op Twitter
Andere Tweets van Herman Rosenberg bekijken

 

Behalve ‘De Dokwerker’ zijn verkeersborden, bushokjes en horecagelegenheden in Amsterdam vernield. Zo bracht de groep ADO-vandalen antisemitische leuzen en hakenkruizen met graffiti aan op muren.

 

Goed dat er aangifte is gedaan. Dit gedrag is niet te tolereren en moet worden bestraft.

Pauline Krikke (burgemeester)

 

ADO Den Haag keert zich ‘nadrukkelijk tegen deze onbegrijpelijke acties’, zo meldt algemeen directeur Mattijs Manders op de website van de voetbalclub. ‘Het is respectloos en triest. Vanzelfsprekend nemen wij afstand van deze gebeurtenissen, die we sterk afkeuren. We vinden het belangrijk om dat ook via deze manier (statement op de website, red.) te benadrukken.’

Lodewijk Asscher

@LodewijkA

Dit is toch werkelijk godgeklaagd

Laat ze hier alsjeblieft niet mee wegkomen.

Spoor van ellende en anti-Joodse leuzen in Amsterdam

Verschillende ramen, portieken, verkeersborden, muren en een standbeeld in Amsterdam zijn beklad met verf en graffiti. Fans van ADO Den Haag lijken de actie op te eisen via sociale media.

telegraaf.nl

411 mensen praten hierover

 

Verder laten landelijke politici hun afkeer van de door hooligans aangerichte ravage merken. PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher op Twitter: ‘Dit is toch werkelijk godgeklaagd. Laat ze hier alsjeblieft niet mee wegkomen. Dit soort gif’.’ Op datzelfde medium schrijft VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz: ‘Goed dat ADO stelling neemt. Dit is zo respectloos en laf’.

Dilan Yesilgoz

@DilanYesilgoz

Goed dat ADO stelling neemt. Dit is zo respectloos en laf. Samen met @rudmer vragen gesteld. Oppakken het tuig en voor de rechter ermee. En ik mag hopen dat ze nergens meer welkom zijn in een stadion.

De Telegraaf

@telegraaf

Ramen, portieken, verkeersborden, muren en zelfs musea, waaronder het Van Goghmuseum en het Stedelijk Museum, werden beklad. https://www.telegraaf.nl/nieuws/3192762/ado-tegen-eigen-fans-triest-en-respectloos?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=seeding-telegraaf 

Andere Tweets van Dilan Yesilgoz bekijken

Grondrecht

Vooralsnog hebben de vernielingen geen gevolgen voor de geplande demonstratie van aanstaande zondag. Zo’n 250 Ajax-fans willen dan in Den Haag hun ongenoegen uiten over het feit dat ze niet welkom zijn bij de voetbalwedstrijd ADO Den Haag – Ajax. De Ajax-fans hebben als locatie het Malieveld toegewezen gekregen.

Dit beladen eredivisieduel begint zondag om 12.15 uur in het Cars Jeans Stadion. Al sinds 2006 worden wedstrijden tussen ADO en Ajax gespeeld zonder fans van de bezoekende club. Dit gebeurt uit angst voor rellen.

Krikke: “Demonstreren is een grondrecht. Hoe ongemakkelijk de boodschap van de demonstranten voor anderen ook kan zijn. Alle inspanningen in Den Haag zijn erop gericht de demonstratie goed te laten verlopen. Hierbij hebben wij bijzondere aandacht voor veiligheid en openbare orde. Besluiten worden daarbij altijd genomen op basis van de meest actuele informatie.”