Opa Van Aartsen kan burgemeester Den Haag blijven (de Rat)

wijn-1Jozias van Aartsen gaat vrijwel zeker door als burgemeester van Den Haag. De gemeenteraad staat achter zijn herbenoeming.

Dat bleek donderdagavond tijdens een vergadering. Van Aartsen was de enige kandidaat.

Van Aartsen (65) is sinds 2008 burgemeester van zijn geboortestad. Hij ligt goed bij de politiek en onder de inwoners. Volgend jaar loopt zijn eerste termijn af. Bij herbenoeming blijft Van Aartsen tot 2020 burgemeester.

Officieel moet koning Willem-Alexander uiteindelijk beslissen over de herbenoeming van Van Aartsen.

Na de stemming in de gemeenteraad kreeg Van Aartsen veel felicitaties. ”Fijne, benaderbare man”, zei Richard de Mos, leider van de groep-De Mos in de Haagse gemeenteraad en oud-lid van de Tweede Kamer voor de PVV.

D66 en GroenLinks in de hofstad zeiden trots en blij te zijn. Volgens de PvdA is Den Haag bij Van Aartsen ”in goede handen”. De Politieke Partij Scheveningen noemde Van Aartsen ”een betrokken burgervader”. Henk van Essen, ex-politiechef in Den Haag, sprak van een ”zeer terechte keuze”.

Formaliteit

Met de keuze van de gemeenteraad is de herbenoeming van Van Aartsen een formaliteit. Toch is het officieel nog niet rond. De mening van de raad gaat nu als aanbeveling naar de commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Die adviseert de minister van Binnenlandse Zaken.

De minister draagt Van Aartsen vervolgens voor bij koning Willem-Alexander, die uiteindelijk beslist over herbenoeming.