Van Aartsen: 600 miljoen erbij voor politie (dan maar 1 borrel minder)

5

Om de politie goed te laten functioneren is 600 miljoen euro extra nodig. Burgemeester Van Aartsen van Den Haag noemde dat bedrag in het programma WNL op Zondag.

Minister Van der Steur heeft al verklaard dat de reorganisatie van de politie 300 miljoen extra kost, maar volgens Van Aartsen is grofweg tweemaal zoveel vereist.

Van Aartsen zei dat hij sprak namens tien burgemeesters in de regio. Zijn pleidooi is een steun in de rug voor de nieuwe chef van de Nationale Politie, Erik Akerboom. Die zei deze week bij zijn aantreden dat de politie last heeft van een structurele onderfinanciering.

De Haagse burgemeester zei dat door alle aandacht voor migratie, vluchtelingen en terrorisme sommige zaken minder aandacht van de politie krijgen, zoals woninginbraken.

Willem-Alexander

Van Aartsen verdedigde zich tegen de kritiek dat Den Haag met het bezoek van koning Willem-Alexander aan de Schilderswijk mooi weer heeft gespeeld, alsof er geen problemen in de stad zijn. Van Aartsen zei dat 90 procent van de bewoners van de Schilderswijk en de Transvaalbuurt deugt, hoewel het geen gemakkelijke buurten zijn.

De burgemeester wees er ook op dat de stad een repressief beleid voert en daarin zelfs voorop loopt.

De oproep om niet met salafistische moskeeën in overleg te gaan, legt Van Aartsen naast zich neer. Hij zei dat verdraagzaamheid en verzoening het doel moet zijn. Hij is het oneens met fractieleider Zijlstra van de VVD en het PvdA-Kamerlid Marcouch, die vinden dat met dergelijke figuren niet gepraat moet worden.