Albron wil vette snacks in ziekenhuizen verbannen

51

Cateraar Albron wil af van vette snacks in ziekenhuizen. Het bedrijf verzorgt de catering in vijftien van de ongeveer 360 ziekenhuizen in het land. Op één restaurant na worden er nog volop kroketten en frikadellen verkocht in de ziekenhuizen, maar als het aan de cateraar ligt komt daar binnenkort een einde aan.

Albron is nu in gesprek met de ziekenhuizen om het aanbod in de restaurants gezonder te maken. Dat kan bijvoorbeeld door de frituur in de ban te doen. “In plaats van kroketten en frikadellen moeten er straks meer producten worden verkocht als salades, smoothies en vers belegde broodjes”, zegt woordvoerder Henk Voormolen van Albron.

Volgens hem is een ziekenhuis bij uitstek de plek om juist gezond eten aan te bieden, maar nu worden er nog volop vette snacks verkocht. “Om dat te veranderen willen wij open keukens gaan neerzetten in ziekenhuizen, zodat gasten zien dat alles vers bereid wordt.”

AMC

In het AMC in Amsterdam heeft Albron al zo’n frituurloos restaurant opgezet. In alle andere ziekenhuizen waar Albron het eten verzorgt, lopen gesprekken om hetzelfde te doen. Al is het nog onduidelijk op welke termijn de vette snacks daadwerkelijk niet meer te krijgen zijn.

“Hoelang het duurt dat voordat alles rond is, hangt af van een heleboel zaken. De restaurants moeten bijvoorbeeld verbouwd worden en het vergt tijd om te kijken hoe we dat bij elk restaurant kunnen vormgeven.”

Toch doet Albron niet al het ongezonde in de ban. “We begrijpen dat bezoekers in een ziekenhuis soms ook behoefte hebben aan koffie met een punt appeltaart en slagroom. Dat soort ‘troosteten’ zullen we blijven verkopen, al staan de gezonde producten wel meer vooraan.”