Eerste Nederlandse slachtoffers PokémonGO

De Pokémon zijn overal te vinden.

De Pokémon zijn overal te vinden. © pokemon.com

De chaos is compleet. Pokémonterreur. Overal personen die met een smartphone voor het gezicht door de straten lopen. Geen oog voor gevaarlijke situaties en andere gebruikers van de openbare ruimte. Dit doembeeld lijkt ook in Nederland langzaamaan werkelijkheid te worden, een paar dagen na de lancering van PokémonGo. In Tilburg zijn vrijdag al drie pokémon-vangers beroofd van hun geld en telefoon toen ze midden in de nacht op jacht waren naar de digitale beestjes.

PokémonGo is een zogeheten ‘augmented reality-spel’ waarin spelers via hun scherm de Pokémon in de echte wereld kunnen zien. Wanneer je de camera van je telefoon ergens op richt kun je vanzelf een Pokémon op je scherm zien verschijnen. Het spel is sinds deze week te installeren. Om een Pokémon te kunnen vinden moeten de spelers op pad gaan. De beestjes zijn namelijk op verschillende plekken te vinden.

Gisteren maakte de ontwikkelaar van PokémonGO bekend dat de app pas later in Nederland zal verschijnen wegens overblasting van de servers. Dat weerhoudt veel Nederlandse Pokémontrainers er echter niet van alvast op jacht te gaan: met een buitenlands account kan de app wel gedownload en gespeeld worden. Op social media verschijnen dit weekend de eerste verslagen.

Verkeer
De Pokémon verschijnen blijkbaar ook in de auto. Er zijn zelfs gamers in binnen- en buitenland die hun voertuig langs de kant van de weg zetten om een gespotte Pokémon te vangen.

Tekst gaat door na de foto’s.

Pokémon verschijnen ook in de auto.

De politie in Amsterdam voorziet overlast door de app. Op Facebook schrijft de politie rekening te houden met vervelende situaties:  ,,In het buitenland heeft het spel al voor de nodige problemen gezorgd. In Australië en Amerika werden politiebureaus overspoeld met mensen die een Pokemon wilden vangen die in het bureau geplaatst was.” 

Ook schrijven ze dat er in het buitenland al een groot aantal ongelukken is gebeurd door argeloos overstekende mensen, die zo opgingen in het spel dat ze niet meer bezig waren met de overige verkeersgebruikers.

Leuke initiatieven
Er zijn ook minder onheilspellende berichten te vinden over de app. Bezoekers van het hardcorefestival Dominator in Eersel hebben massaal laten weten dat ze tijdens het event Pokémon zullen gaan vangen. Al meer dan 2600 hardcore Pokémonfans hebben via Facebook aangegeven mee te doen.