‘Universiteit kan niet naar Westland’

wiet

De kans is klein dat de Wageningen Universiteit ooit naar Westland komt. Als de WUR zich wel in Den Haag zou vestigen hoeft dat geen bedreiging te zijn voor de Horticampus.

Je mag niet zomaar een universitaire opleiding beginnen in een gemeente als Westland

Directrice Westland Marketing, Angelique Koolschijn

Burgemeester Van Aartsen van Den Haag was er afgelopen zaterdag in deze krant duidelijk over. Opleidingen van de Universiteit Wageningen (WUR) in zijn stad, zouden een mooie toevoeging zijn. De Metropoolregio Den Haag-Rotterdam tekende onlangs een overeenkomst met de landbouwuniversiteit voor een intensievere samenwerking. Dat biedt ook kansen voor Greenport Westland.

Toch speelt de wens om de WUR ook naar Westland te halen niet. Sterker nog, het lijkt een onmogelijke optie, zegt Angelique Koolschijn. “Je mag niet zomaar een universitaire opleiding beginnen in een gemeente als Westland.” De directeur van Westland Marketing is nog steeds nauw betrokken bij de te bouwen Greenport Horticampus (GHC). “Er moeten genoeg ov-voorzieningen zijn en er moet sprake zijn van een groot voedingsgebied, zoals Den Haag heeft.”

Uitermate lastig
Dat beaamt Dirk Post van de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs, die toetst of een universiteit een nieuwe opleiding mag starten. “Er moet sprake zijn van een passende infrastructuur en er moet voldoende wetenschappelijke staf aanwezig zijn. Een Greenport Horticampus is een goede start, maar het zal uitermate lastig blijven.”

CDA stelt vraagtekens bij de overeenkomst tussen de metropoolregio en de WUR. ,,Zorgt dit niet voor concurrentie?” vroeg raadslid Karin Zwinkels gisteren in een commissievergadering. Wethouder De Goeij spreekt juist van een goed scenario: “De GHC biedt opleidingen op mbo-niveau en we praten momenteel met InHolland om ook het hbo te betrekken. Wageningen zou hierbij mooi kunnen aansluiten.”

Ook Koolschijn ziet de komst van Wageningen naar Den Haag juist als een goede aanvulling op de GHC. “We werken al heel veel samen met de WUR, die bijvoorbeeld in Bleiswijk een onderzoekslocatie heeft. De lijntjes zijn dus kort.”