Autoriteit Persoonsgegevens duikt in Whatsapp-offensief DENK

De Autoriteit Persoonsgegevens stelt een onderzoek in naar mogelijke schending van de privacy bij de verkiezingscampagne van politieke partij DENK in Groningen.

Dat bevestigt woordvoerder Martijn Pols. Na publicaties in Dagblad van het Noorden, kreeg de toezichthouder op de persoonsbescherming klachten over een opmerkelijke Whatsapp-campagne van DENK Groningen. Dat is reden voor de Autoriteit Persoonsgegevens in de kwestie te duiken.

Plots in een Whatsappgroep

Verscheidene inwoners van de provincie werden vorige week overvallen door een DENK-campagne. Zonder dat zij hun telefoonnummers hadden gedeeld, werden zij plotseling toegevoegd aan een Whatsapp-groep waarin ze werden opgeroepen de partij te steunen als lid of met een stem op 20 maart.

Hoeveel benaderde Groningers daarover inmiddels aan de bel hebben getrokken bij de toezichthouder, wil de woordvoerder niet zeggen. ,,Klachten zijn vertrouwelijk, maar wij zullen bij klagers en de betreffende partij meer informatie opvragen voor een oordeel over de gang van zaken.’

Een screenshot van de Whatsapp-groep.

Hoe komt DENK aan de nummers?

De voornaamste vraag daarbij is hoe DENK aan de telefoonnummers komt. Bedrijven en instellingen mogen geen persoonlijke gegevens delen of doorverkopen van clienten tenzij die daar expliciet toestemming voor geven.

DENK liet vorig week weten dat er een fout is gemaakt. Een van de beheerders van de betreffende Whatsapp-groep zou zijn persoonlijke contactenlijst per abuis aan de groep hebben gekoppeld. De partij ontkent nadrukkelijk dat ze databestanden van derden heeft gekocht.

‘Onwaarschijnlijk verhaal’

Een van de benaderde Groningers noemt dat echter ,,een onwaarschijnlijk verhaal’’. ,,Van niet een van de deelnemers had ik de contactgegevens in mijn telefoon staan, en van de beheerders al helemaal niet. Ik krijg hoe langer hoe meer het gevoel dat wel degelijk ergens data zijn ingekocht. Hoe komen ze anders bij onze gegevens?’’

Die indruk lijkt te worden bevestigd door de reacties op de inmiddels gesloten Whatsapp-groep. Veel van de benaderde personen lieten in gepeperde taal weten niet van deze toenadering gediend te zijn en meldden zich direct weer af als deelnemer.

Datalek

Naast de vraag of de telefoonbestanden illegaal zijn gekocht, kijkt de toezichthouder of DENK zich schuldig heeft gemaakt aan een zogeheten datalek.

De deelnemers kregen ook elkaars nummers te zien, en via een koppeling met andere social media ook meer privégegevens. Ook dat is niet toegestaan, zegt de woordvoerder. Als overtredingen worden geconstateerd, riskeert de partij in het ernstige geval een boete of een dwangsom om herhaling te voorkomen.