Denk: gedoog het foutparkeren van moskeebezoekers

Het voorstel van Denk-lijstrekker Tahsin BülBül uit Amersfoort om een oogje toe te knijpen wanneer moskeebezoekers tijdens het vrijdaggebed fout geparkeerd staan, valt niet in goede aarde. De VVD en PvdA in de gemeente regeren fel op de uitspraken van Bülbül.

De voorman van Denk deed zijn uitspraak vandaag in deze krant. ,,Bezoekers van bijvoorbeeld de Mevalana en de El Fathmoskee hebben het gevoel dat parkeerwachten bij het begin van het vrijdaggebed bij wijze van spreken al klaarstaan om hen te bekeuren”, aldus Bülbül. ,,Het zou een prachtig signaal van inclusiviteit zijn als Amersfoort het foutparkeren even door de vingers ziet.”

Bülbül bedoelt hiermee niet dat alle moskeebezoekers lukraak in de wijk mogen parkeren. Het gaat hem om plekken langs de straat, waar het logischerwijs veilig is om je auto te parkeren, maar waar een vergunning geldt.

Positieve discriminatie

Harun Keskin van de PvdA en Maarten Flikkema van de VVD zijn het daar niet mee eens. ,,Positieve discriminatie is ook discriminatie”, stelt Flikkema. ,,Foutparkeren moet gehandhaafd worden of je nou een moskee of een kerk bezoekt of even een half uurtje gaat winkelen.”

Keskin stelt ook dat iedereen in Amersfoort de wet moet respecteren. ,,Zonder betaald parkeren wordt het een chaos in de stad. Het voorstel is niets anders dan de mensen voor de gek houden om stemmen te winnen en wekt alleen maar meer discriminatie in de hand, waar de betreffende partij van wil profiteren.”

,,Als je als moskee vindt dat bezoekers goed moeten kunnen parkeren, dan kun je er ook voor kiezen om een parkeerterrein aan te leggen”, stelt Flikkema. ,,Ik weet niet of daar plek voor is, maar anders moet je bezoekers stimuleren om op de fiets te komen.

Flikkema krijgt bijval van zijn landelijke collega Dilan Yesilgoz op Twitter. ,,Het zou een ‘prachtig signaal van inclusiviteit zijn’ als je je gewoon aan dezelfde regels houdt als iedereen, mijnheer Bülbül.”