Minister Grapperhaus naar rechter om cao-acties politie te dwarsbomen

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) stapt naar de rechter om de aangekondigde politie-acties voor komend weekend afgezwakt te krijgen. Dat heeft het ministerie zojuist laten weten.

De veiligheid van burgers zullen we nooit uit het oog verliezen

Jan Struijs, NPB-voorzitter

De minister sommeerde de politiebonden vanmiddag de acties, waarbij de politie alleen nog maar uitrukt bij echte grote nood, af te zwakken. Volgens hem zorgen de aangekondigde acties voor ‘onacceptabele risico’s voor de openbare orde en veiligheid’. Zo niet, dan zou hij naar de rechter stappen.

De bonden lieten rond 17.00 uur weten niet in te gaan op de opdracht. ,,Tenzij er voor het weekeinde een cao-akkoord komt, of de rechter er een stokje voor steekt, gaan de acties door”, aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. De rechter moet de zaak nu gaan beoordelen.

Volgens NPB-voorzitter Jan Struijs is de veiligheid bij ‘de zwaarste actie in de historie’ niet in het geding. ,,We hebben daar goed over nagedacht. De veiligheid van burgers zullen we nooit uit het oog verliezen.”

Noodzakelijk

Dat Grapperhaus via de rechter wil toetsen of de vakbonden te veel risico’s nemen, noemt Struijs ‘zijn goed recht’. ,,Wij leggen graag onze belangen aan de rechter uit. Agenten zijn zó boos en verontwaardigd na zes jaar lang overbelasting en onderbezetting dat wij deze actie nodig vinden.”

De gang naar de rechter zegt ook iets over de ‘oplopende spanning’ tussen de vakbonden en de minister en korpschef, meent Struijs. ,,Wij zien liever dat de minister met een goede cao komt. Dan zijn alle acties overbodig.”

Onderhandelingen

De vakbonden liggen nog altijd overhoop met de korpsleiding en minister over de cao. De agenten eisen verlaging van de werkdruk en een hoger salaris. De acties van komend weekend zijn daarin de ‘ultieme stap’. De bonden willen willen dan naar eigen zeggen ,,de heftigste acties ooit” op touw zetten om hun eisen kracht bij te zetten. Ze kondigden aan vanaf vrijdag- tot zondagavond alleen nog maar uit te rukken bij echt grote nood en het andere werk te laten liggen.

De bonden benadrukken dat de samenleving en de rechtsstaat met de actie niet in gevaar komen. 112 blijft dus bereikbaar voor spoed. En met opzet zijn bepaalde activiteiten en werkzaamheden buiten de oproep tot actie gehouden. Het gaat daarbij onder meer om het werk van de arrestatieteams en van de Dienst Speciale Interventies (DSI) die zich bezighoudt met terreurbestrijding.

Eerder verwierpen de gezamenlijke bonden een loonbod van zeven procent. De nieuwe cao moet voor 65.000 politiemensen gaan gelden. De afgelopen tijd lagen de onderhandelingen stil en voerden agenten ook al actie, onder meer door geen bekeuringen uit te schrijven.

Het kort geding over de cao-actie is vrijdag om 11.00 uur in Den Haag, zo melden de bonden.