We schreeuwen naar elkaar en blowen en luisteren niet meer

trumNederland begint steeds meer op Amerika te lijken. En dat blijkt wel uit de manier waarop Nederlanders naar de presidentsverkiezingen kijken: al net zo gekleurd als Amerikaanse nieuwsconsumenten.

Trump-aanhangers betichten mij (en alle media) ervan bewust een negatief beeld van de zakenman neer te zetten, Hillary-mensen vinden dat het gezeur over haar emails op moet houden, Sanders-fans tweeten me dat ik hem met opzet negeer.

“43 procent van de Republikeinen denkt dat Obama een moslim is die Amerika verraadt.”

Het is maar goed dat er nog geen Cruz-fans zijn die klagen over de behandeling van hun held in de Nederlandse media, maar ik denk dat de evangelisten misschien niet naar RTL kijken.

Nu steeds meer Nederlanders heel direct het nieuws uit de VS volgen, vind ik het alleen maar goed dat ze hun eigen informatie vinden op allerlei Amerikaanse websites, of direct van de kandidaten op social media. Alleen: het zou jammer zijn als dat de enige kennis is die ze tot zich nemen.

De echokamer die Fox News en conservatieve praatradio hebben ontwikkeld in de VS is de belangrijkste reden dat 43 procent van de Republikeinen denkt dat Obama een moslim is die Amerika verraadt. De volledige Republikeinse partij suggereert dat Obama ‘onwettig handelt’ (voorzitter Huis van Afgevaardigen), het land ‘bewust aan het verzwakken is’ (Rubio) omdat hij ‘niet van Amerika houdt’ (Giuliani).

“Donald Trump is slecht, redeneren ze, en dat mensen op hem stemmen is omdat ze racisten zijn.”

En die kiezers zien dat beeld keer op keer bevestigd: op de Facebook-pagina’s van hun vrienden, in het café, in de lokale krant. Een ander geluid komt er niet door.

Linkse Amerikanen zijn over het algemeen beter geïnformeerd, maar filteren net zo goed tegenstrijdige opinies uit hun nieuwsconsumptie. Donald Trump is slecht, redeneren ze, en dat mensen op hem stemmen is omdat ze racisten zijn. De woede van die Republikeinse kiezer over vrijhandel of stagnerende lonen, daar gaan veel Democraten aan voorbij, ze willen het gewoon niet horen.

Wie voor Sanders is, vindt dat zorgverzekeraars opgeheven moeten worden: mensen moeten geen polis meer kunnen krijgen met korting via hun werkgever, nee, alles moet geregeld worden door de staat. Maar begin je over negatieve ervaringen daarmee in andere landen, dan stoppen ze hun vingers in hun oren.

“We schreeuwen naar elkaar en luisteren niet meer.”

Amerikanen segregeren zich naar hun politieke voorkeur en de kloof tussen links en rechts wordt zo groot dat je de mensen aan de overkant niet eens meer kunt verstaan.

Ik ben bang dat die trend, het gewoon niet willen horen van feiten, naar Nederland overwaait. We schreeuwen naar elkaar en luisteren niet meer. Als iemand je iets wil vertellen dat niet past in jouw wereldbeeld, dan is dat meteen een aanval.

Maar ik ga gewoon door met nieuws brengen en ja, ook duiding. En geloof me als ik zeg dat ik jou niet een mening door de strot wil duwen, als journalist wil ik je altijd beide kanten van de medaille laten zien. En ik wil je de juiste achtergronden geven waardoor jij kunt bepalen aan welke politieke positie je inneemt.

@ErikMouthaan