Weer minder asielzoekers naar Nederland

2

Voor de vierde maand op rij is het aantal verzoeken tot asiel in Nederland gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek deden in februari 1775 mensen een eerste verzoek tot asiel. Daar kwamen nog eens 690 nareizende gezinsleden van mensen die hier al waren bij.

Op het hoogtepunt in oktober kwamen er 11.720 asielzoekers naar ons land.

dat dit aantal de afgelopen maanden daalde, komt niet als een grote verrassing. Vanwege de winter is de reis voor veel vluchtelingen gevaarlijker en moeilijker geworden.

MINDER SYRIËRS

Volgens de cijfers nam ook het aandeel Syriërs dat naar Nederland kwam af. In februari kwam 30 procent van de asielverzoeken van een Syriër. Dit lag in september en oktober ver boven de 50 procent.

Het aandeel Albanezen dat een asielverzoek indiende, steeg ondertussen naar 10 procent. Vermoedelijk proberen zij mee te liften op de grote stroom Syrische vluchtelingen die naar het noorden van Europa trekken. Zij maken weinig kans op een verblijfsvergunning omdat hun thuisland is aangewezen als ‘veilig land’. Albanezen die in Nederland asiel aanvragen, worden over het algemeen snel afgewezen en teruggestuurd.