Wilders bedreigd en vervolgd: ‘Zijn werk wordt nu door twee kanten aangevallen’

kaan

Niet alleen heeft Geert Wilders al elf jaar lang te maken met ernstige dreigementen, de PVV-leider moet blijkbaar ook vrezen voor strafrechtelijke vervolging om de dingen die hij zegt. Dat stelde zijn advcoaat Geert-Jan Knoops vanmiddag in de rechtbank.

Volgens Knoops moet Wilders zich te allen tijde kunnen uitspreken. Dat justitie hem vervolgt voor zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak draagt daar niet aan bij, zegt hij. Integendeel, oordeelde Knoops. “Zijn werk wordt nu door twee kanten aangevallen. Via de strafrechtelijke vervolging en via de fysieke bedreigingen.”

Twee maten
Ook suggereerde Knoops dat het Openbaar Ministerie met twee maten meet als het gaat om de vrijheid van meningsuiting. Zo werden PvdA-leiders Samsom en Spekman niet vervolgd om hun uitspraken over Marokkanen. Spekman stelde ooit dat Marokkanen die niet willen deugen, ‘vernederd’ moeten worden. Samsom had het over een etnisch monopolie van Marokkanen op bepaalde vormen van criminaliteit.

eerder vandaag had Knoops voorgesteld om de strafzaak tegen Wilders voorlopig te schorsen. Dat had te maken met het lek van zijn conceptpleitnota naar het AD. Wilders noemde de strafzaak tegen hem daarom al een ‘enorme bende’ en ‘een farce’. Volgens Knoops kwam de vrijheid van de verdediging hiermee ‘in het geding’. “Het is een aanslag op dit proces en de vrijheid van Wilders om zich te kunnen verdedigen en onbelemmerd te kunnen communiceren met zijn advocaat.”

Onderzoek naar lek
“Wij kunnen nu met een lek onze verdediging niet goed voorbereiden. Wij kunnen die werkzaamheden niet meer onbelemmerd verrichten”, concludeert Knoops. “De verdediging kan niet anders dan een onderzoek vragen naar het lek en de voortzetting en het onderzoek van de strafzaak te schorsen, totdat de kwestie is opgehelderd.”