HIGH VAN DE KAAS

Misschien herken je het wel: je wilt geen zoetigheid als toetje, maar voor een kaasplankje zou je een moord plegen, net als voor een tosti met kaas of die heerlijke pasta waar je het hele zakje strooikaas over leeg kunt gooien. In dat geval is, jawel, kaas waarschijnlijk iets waar je dol op bent.

Nou, hou je hart maar vast, want uit onderzoek 20is gebleken dat kaas naast drank en drugs enorm verslavend kan zijn. Je leest het goed! Het is zelfs vergelijkbaar met de verslavende werking van de harddrugs cocaïne en heroïne. En volgens de onderzoekers kun je zelfs high van kaas worden. Oeps, high worden van broodbeleg dat in elke winkel te koop is…

Hoe gaat dat dan in z’n werk? Het uit melk bereide voedsel kent hoge waarden van vetten en natriumgehalten en het eiwit caseïne. Als je dat laatste stofje binnenkrijgt, reageert je lichaam daarop door dopamine in je lichaam los te laten. Dopamine zorgt voor de gelukgevoelens die je kunt ervaren. Vervolgens begin je je dus ook goed te voelen en wordt je als het ware high.

 

Maar wat heeft dat nou te maken met het gebruik van bepaalde harddrugs? Schijnbaar werken deze stoffen op dezelfde receptoren als wanneer een drugverslaafde een lijntje coke opsnuift of een dosis heroïne inneemt.

GEEN ZORGEN

Als je gek bent op kaas hoeft het onderzoek natuurlijk niet meteen te betekenen dat je moet stoppen met het eten van het gele goud, weet online magazine WANT. Eet kaas gewoon met mate en eet daarnaast gebalanceerd en gevarieerd en dan is er niets aan de hand!