Kriebels van ‘megapeuter’ in het hartje van Rotterdam

6Het wederopbouwbeeld De Nieuwe Rotterdammer op het Schouwburgplein in hartje Rotterdam is zo goed als klaar. Zaterdag werd er nog volop geklust aan de 15 meter hoge megapeuter, die de blikvanger is van het openluchtfestival ‘Rotterdam viert de stad! is zondag de grootse opening van het binnenstadspektakel, de feestelijke markering van 75 jaar wederopbouw in de Maasstad.  ,,Dan is het beeld af, nee, dan móet hij af zijn. Al krijg ik er soms wel een beetje de kriebels van”, zegt bedenker Edith Gruson, die persoonlijk poolshoogte kwam nemen bij de ‘laatste loodjes’ aan haar bijzondere creatie. 

Die is overigens op een andere plek terecht gekomen dan de bedoeling was. De superkoter, gefabriceerd van aluminium buisjes en vlaggendoek, zou oorspronkelijk pal naast woongigant De Calypso worden geplaatst. Maar hij bleek te zwaar voor dat deel van het plein, waaronder een grote parkeergarage ligt. ,,Vooral het contragewicht van staal woog te veel”, zegt de kunstenares. Dominoes
Het gevaarte staat nu schuin voor de Rotterdamse Schouwburg. ,,Daar kan ook de kraan er makkelijker bij. Want ook die weegt te veel om over het plein te rijden”, luidt de uitleg. Het spektakel start zondag om 16.30 uur met het evenement Dominoes, een 3 kilometer lang lint van 8.000 XL-dominostenen, die dwars door het centrum omkukelen. 

Als de avond valt, is de hoofdrol voor megapeuter, die met een lasershow spectaculair wordt aangelicht.