Peter R. de Vries: ‘De jeugd drinkt schrikbarend veel’

31De wekelijkse rubriek van Dag in, Dag uit: Kom er maar in, Peter!

Waar gaan we het over hebben? Nederlandse jongeren tussen de 11 en 15 jaar roken, blowen, drinken en seksen minder dan vier jaar geleden, blijkt uit een internationaal onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie. Hoe zou dat komen? Kom er maar in, Peter!

Elke avond om 20.30 het laatste nieuws en alvast zes artikelen uit de krant van morgen in uw mailbox? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

‘Ik heb bij dit soort statistieken altijd mijn twijfels. Ik kan me goed voorstellen dat kinderen zo’n enquêteformulier niet helemaal eerlijk invullen.

‘Toevallig heb ik vorig jaar het nodige werk gedaan in een zaak over een 16-jarig meisje dat na een avond stappen in Hilversum voor de trein sprong. Zij was om twee uur ’s nachts in een discotheek, waar toegang was voor mensen van 18 jaar of ouder. Dan blijkt dus vervolgens dat daar hele hordes kinderen van 15 en 16 rondlopen. Wij hebben een groot aantal getuigen van die leeftijd benaderd. Het frappeerde me wel dat we van een heleboel jongeren te horen kregen dat ze wel wilden praten, ‘als je maar niet tegen mijn ouders zegt dat ik daar toen ook was, want ik heb gezegd dat ik aan het logeren was bij een vriendin’. Die ouders hadden dus geen flauw benul waar hun kind uithing.

Wat is dit?

Elke woensdag doet de satirisch bedoelde Volkskrantrubriek DIDU (Dag in Dag uit) een beroep op de expertise van Peter R. de Vries. Voor het geven van deze mening kreeg Peter R. de Vries 100 euro.

Aan seks deed ik op mijn 15de nog niet. Althans: niet aan seks met twee personen

‘Wat ik om me heen zie, is dat de jeugd toch schrikbarend veel drinkt. Zelf heb ik vanaf een jaar of 17, 18 ook behoorlijk gedronken. Het was een andere tijd, waarin het niet vanzelfsprekend was dat je als jongen van 15 in een dranketablissement zat. Ik ben ook pas later op vakantie naar Lloret de Mar gegaan.

‘Op de middelbare school was ik de uitzondering die niet rookte. Als je rookte hoorde je erbij, maar dat interesseerde mij niet veel. Ik heb ook nooit geblowd of andere drugs geprobeerd – daarvoor ben ik te veel een sportman. Wie zijn lijf wil vernietigen, moet dat zelf weten, maar het lijkt me goed als onder kinderen het idee postvat dat roken niet cool is. Ik ken niemand die zegt: ‘Ik rook me te pletter en ik geniet ervan.’

‘Aan seks deed ik op mijn 15de nog niet. Althans: niet aan seks met twee personen. Ook op dat vlak was er een andere moraal. Van mijn voetbalvrienden had niemand op die leeftijd al seksuele ervaring met een meisje. Het bleef nog beperkt tot zoenen. Maar als ik de kans had gehad, was ik er graag eerder mee begonnen.’

Voor deze mening kreeg Peter R. de Vries 100 euro.

https://www.youtube.com/watch?v=tDDahlmse3U