Ata (11) is Nederlands schietkampioen: ‘van schieten word ik rustig’

Ata Jongboom

Ata Jongboom © Tamara Reijers

Hij zag een promotiewagen van schietsportvereniging De Linge, meldde zich aan ‘en was meteen verkocht’. Nu is Ata Jongboom (11) uit Zetten Nederlands kampioen bij de jeugd.

Die twee of drie uur in de week dat je er mee bezig bent denk je aan niets anders.

Ata Jongboom

Wie Ata Jongboom rond ziet stappen met zijn luchtdrukgeweer, langer dan hij zelf is, zou de schrik om het hart kunnen slaan. Maar de elfjarige Zettenaar heeft er niets kwaads mee in de zin. Schieten is voor hem sport.

Volledige concentratie
Hij zit nog geen twee jaar bij de schietsportvereniging en werd nu al tweemaal Nederlands kampioen bij de junioren in de leeftijd tot en met twaalf jaar. “Tja, schieten ligt me gewoon. Ik word er heel erg rustig van. Je moet je steeds opnieuw volledig concentreren op het volgende schot. Die twee of drie uur in de week dat je er mee bezig bent denk je aan niets anders. Je moet je totaal focussen op je doel, de ronde schietkaarten op tien meter afstand.”

Olympische Spelen

Het hoogste wat je bereiken kunt, is deelname aan de Olympische Spelen.

Ata Jongboom

Rijk worden kun je niet van de sport, maar dat is ook niet zijn doel. “Het hoogste wat je bereiken kunt, is deelname aan de Olympische Spelen. Na die van dit jaar in Brazilië zijn de volgende in 2020 in Tokio. Maar ook die Spelen komen te vroeg voor mij, denk ik. Op zich wel jammer, want ik ben dol op sushi, haha.”