Bokser (31) die na gevecht stierf, redt 7 levens via orgaandonatie

De Britse bokser Scott Westgarth, die eind februari enkele uren na een gevecht plotseling overleed, leeft voort in zeven andere mensen. Dat vertelt zijn moeder Rebecca (58) tegen de Britse krant The Mirror. Ze zegt er trots op te zijn dat hij zelfs na zijn dood nog mensen wist te helpen.

 

,,Hij nam het altijd op voor de underdog en hielp waar en wie hij maar kon. Hij was zo vriendelijk, gelukkig en moedig. Ik wil dat mensen niet alleen weten wie hij als bokser was, maar dat ze ook de man erachter leren kennen.”

Zwaar gevecht

Scott Westgarth in 2017

Scott Westgarth in 2017 © Instagram Scott Westgarth

De 31-jarige Westgarth versloeg die fatale avond zijn tegenstander Dec Spelman na tien ronden in de lichtgewichtklasse. Het was een zwaar gevecht waarin beide boksers een keer tegen het canvas gingen. 

Vlak na de partij werd duidelijk dat Westgarth zware averij had opgelopen. Tijdens het interview achteraf zag hij er bleek en verward uit. Westgarth probeerde nog terug te strompelen naar zijn kleedkamer in The Dome, maar verloor het bewustzijn. Hulpverleners brachten hem snel naar het 
Royal Hallamshire ziekenhuis, maar daar overleed hij een dag later aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Na het gevecht snelde Westgarths moeder meteen naar het ziekenhuis. ,,Ik wist het niet, maar hij had zijn naam drie keer op de orgaandonatielijst gezet”, 
vertelt ze tegen The Mirror. ,,In het ziekenhuis kuste ik hem en legde mijn hand op zijn hart. Het was zo sterk. Ik weet nog dat ik dacht: wie dit hart krijgt, heeft veel geluk.”

Troost

Dat haar zoon zeven mensen kon helpen na zijn dood, biedt Rebecca en haar familie troost. ,,Hij was zo’n prachtige man. Hij kocht een stereo voor mij van zijn eerste loon”, vertelt ze. Een verbod op boksen, wil ze echter niet. ,,Het brengt zoveel goeds voor jonge mensen, en het houdt hen op het rechte pad. Ik weet dat Scott hetzelfde zou hebben gevonden.”