Kees (71) komt uit Amerika voor halve finale VVSB: ‘Dit wil ik niet missen’

kees

Kees van Zelst (71) twijfelde geen moment toen ‘zijn dorpsclub’ VVSB van FC Den Bosch won. Hij boekte met zijn vrouw een vlucht van 1200 euro en vloog ‘even’ naar Nederland voor de halve finale.

Kees woont al zijn halve leven in het Amerikaanse Michigan. Maar tóch voelt VVSB, dat nu in de halve bekerfinale staat, als ‘zijn club’. Hij groeide op in Noordwijkerhout en speelde in zijn jonge jaren bij de club, net als al zijn vrienden en zijn schoonvader. “Het was toen al een gezellige dorpsclub”, vertelt hij trots, met een Amerikaans accent, aan RTL Nieuws.

Toen hij begin februari op zijn telefoon zag dat VVSB FC Den Bosch had verslagen, boekten hij en zijn vrouw Ellen direct een ticket. “We trokken de stoute schoenen aan.” Net als iedereen in Noordwijkerhout wilden de twee deze wedstrijd tegen FC Utrecht écht niet missen.

Veel geld
En ja, het is duur (1400 dollar) om ‘even’ voor een wedstrijd naar Nederland te vliegen, maar het echtpaar heeft het ervoor over. “Dit is echt zo uniek”, zegt Kees. “Dit is geschiedenis. 41 jaar lang stond er geen amateurclub in de halve finale van de KNVB-beker. En nu is het VVSB gelukt. Fantastisch.”
Ellen en Kees slapen bij familie in Noordwijkerhout en hebben hun outfit al binnen. Paars-gele sjaals, petjes, shirts. “Vroeger waren de kleuren anders: toen was het wit en rood. Er is wel wat veranderd.” Van de huidige spelers kent Kees niet veel mensen meer, maar de wedstrijd morgen wordt voor hem één groot weerzien met oude spelers, familieleden en dorpsgenoten.

‘Zin in’
“Ik heb er echt zin in”, zegt hij. “In Amerika kon ik de wedstrijden niet op tv volgen: ik moest het doen met een live scorebord.” Hij zat niet te schreeuwen op de bank, maar op de tribune in de Galgenwaard in Utrecht ‘zal dat wel anders zijn’.

Over de vraag of hij ook zin heeft in ‘de derde helft’, denk hij even na. Die typische, Hollandse voetbaluitdrukking kennen ze niet in Amerika. Maar na uitleg zegt hij volmondig ja. “Laten we hopen dat de eerste twee helften net zo goed worden als mijn derde helft”, zegt Kees. Hij geeft VVSB 60 procent kans op winst. “Als ik gelijk krijg en we komen in de finale, dan moeten mijn vrouw en ik nog maar wat langer blijven.”