Kickbokstrainer krijgt 500 euro boete voor sporten op strand: ‘Ik werd als een misdadiger afgevoerd’

Voor het eerst in twee maanden stond de Vlissingse kickbokstrainer Job-Joris Erentreich van sportschool Zeeuws-Fit gisteravond weer met een groep jongeren op het strand. Maar wat hem daar gebeurde, kon hij bijna niet geloven. ,,Ik werd als een misdadiger afgevoerd en kreeg bijna 500 euro aan boetes. Ik hield me gewoon aan de regels.”
Timo van de Kasteele

Vooraf geeft Erentreich de jeugd nog nadrukkelijk mee ‘houd anderhalve meter afstand’. En dat doen de tien jongens en meiden wanneer ze op het strand hun oefeningen uitvoeren. Wanneer Job-Joris met de groep het strand wil verlaten, worden ze tegengehouden door een politieagent en een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). Met als boodschap: onvoldoende afstand, dus op de bon.

Of ik volgende week nog op het strand ga trainen? Daar moet ik nog eens goed over nadenken
Job-Joris Erentreich, kickbokstrainer
Job-Joris weet niet wat hij hoort. Net nu premier Rutte heeft afgekondigd dat jongeren in de buitenlucht weer samen mogen sporten, krijgt hij een prent van 500 euro aan zijn broek. Waarvan 400 euro voor het niet naleven van de coronamaatregelen en nog eens 95 euro voor het niet direct kunnen tonen van zijn identiteitsbewijs. ,,Alsof je die meeneemt naar het strand. Die had ik in de auto liggen, geparkeerd op de boulevard.”
‘Als misdadiger afgevoerd’
Erentreich is het niet eens met de politie en gaat in discussie. Maar dat heeft weinig zin. De dienstdoende agent houdt voet bij stuk en laat foto’s zien waarop te zien zou zijn dat er onvoldoende afstand wordt gehouden. ,,Wij hebben tijdens het trainen ook foto’s gemaakt, en daarop zie je dat we zeker anderhalve meter afstand houden.” Het blijkt tegen dovemansoren gericht.
,,Als een misdadiger werd ik afgevoerd in het politiebusje omdat ik vervolgens ook nog de identiteitsbewijzen van al mijn leerlingen tevoorschijn moest toveren. En ja, die lagen in mijn auto.” De Vlissingse trainer begrijpt niet waarom de politie op deze manier optreedt. ,,Dit werkt toch averechts?”
Of hij volgende week gewoon weer op het strand te vinden is. ,,Tja, daar moet ik nog eens goed over nadenken. Financieel kan ik me dit momenteel eigenlijk niet veroorloven.” Naast Erentreich kreeg ook zijn mede-trainer een prent van 400 euro.