‘Tv-kijker slachtoffer van conflict KPN en FOX’

© anp

kpn

De KPN-abonnee, voetballiefhebber of niet, moet straks meer betalen voor zijn tv-abonnement door nieuwe eisen van FOX. Tenminste, dat stelt de kabelaar die momenteel een conflict met het Amerikaanse tv-bedrijf uitvecht bij de rechter.

Nog afgezien van of het voor ons speelt of niet vinden we principieel dat 7 miljoen huishoudens niet de verliezen moeten opvangen van een organisatie als Fox Sports

Ziggo

© ANP XTRA

FOX zou Fox Sports 1, het belangrijkste van zes kanalen van de betaalzender met eredivisievoetbal, voortaan in het basispakket willen zien. Dat zou betekenen dat de KPN-klant voortaan 2 euro meer betaalt voor zijn KPN-abonnement, ook al kijkt hij geen minuut naar Fox Sports 1. Het telecombedrijf wil de betaalzenders van FOX als los pakket blijven aanbieden zoals nu het geval is. 

De kwestie speelt nu, omdat het contract tussen KPN en FOX op 1 augustus afloopt en de eredivisie vier dagen later weer begint. Hetzelfde geldt voor telecomaanbieders Tele2, Caiway en Delta. Ook zij zijn tegen. Vodafone ging al wel overstag. Klanten betalen voortaan tot 2,50 euro meer per maand. Concurrent Ziggo heeft dit probleem niet. Het contract met FOX loopt nog 4 jaar door. De voorwaarden kunnen om die reden niet worden gewijzigd. 

Discriminatie, meent KPN dat de rechter inschakelde. Managing Director Frank Rutten van FOX reageert verbaast. ,,Wij dwingen KPN niet, wij bieden ze alleen een mogelijkheid. KPN kan FOX Sports optioneel houden voor de klant.” 

Businessmodel
KPN voelt zich in een hoek geduwd, omdat het in beide scenario’s FOX meer geld moet betalen. Het tv-bedrijf zou verliezen lijden in Nederland. Rutten wil hierover alleen kwijt: ,,Natuurlijk zijn wij altijd op zoek naar het optimaliseren van ons businessmodel.” 

Hoewel de grootste kabelaar Ziggo geen onderdeel uitmaakt van het gevecht, neemt het al wel stelling. ,,Nog afgezien van of het voor ons speelt of niet vinden we principieel dat 7 miljoen huishoudens niet de verliezen moeten opvangen van een organisatie als Fox Sports”,  zegt een woordvoerder. 

Twee euro
Sportmarketingdeskundige Ruud van der Knaap begrijpt het beklag van KPN niet helemaal. ,,Je kunt ook zeggen: dit is een geweldige kans voor KPN. Driekwart van Nederland houdt van voetbal! Is de klant hier wel de dupe? Als het eredivisievoetbal bij KPN maar 2 euro zou kosten, dan koos ik voor KPN abonnement in plaats van Ziggo.”

,,KPN kan op deze manier ook tegenwicht bieden aan concurrent Ziggo dat tegenwoordig sportzender Ziggo Sport gratis aanbiedt aan haar abonnees,” vervolgt Van der Knaap van Triple Double Sportmarketing.

Maar de niet-voetballiefhebbers dan? ,,Volgens mij hoeft KPN niet iedereen 2 euro meer te laten betalen voor het voetbal. FOX Sports kan ze daartoe niet verplichten. KPN kan ook op een andere manier naar zijn verdienmodel kijken. Ze kunnen klanten die niet van voetbal houden voor dat extra bedrag misschien ook meer op het gebied van film in plaats van sport aanbieden.”

Onderzoek
FOX zou moeite hebben zijn investeringen in Nederland terug te verdienen. ,,Op deze manier wil FOX zijn bereik vergroten. Het is moeilijk door te groeien met de huidige prijzen die de consument moet betalen om sport te kunnen kijken via een betaalkanaal.” 

Als beide partijen er niet uitkomen of KPN legt de nieuwe voorwaarden van FOX naast zich neer, is het in theorie mogelijk dat de abonnee het voetbal straks moet missen. Van der Knaap schat het huidig aantal KPN-klanten met een FOX Sports-abonnement op een slordige 10 procent. ,,Maar zo ver zal het niet komen.” 

Autoriteit Consument & Markt (AMC) laat weten een onderzoek in te stellen naar de voorwaarden die FOX stelt in de nieuwe contracten. 

Omdat de voorwaarden voor KPN nu wezenlijk anders zouden worden dan die voor Ziggo zou er een ‘oneerlijk speelveld kunnen ontstaan’ tussen de verschillende telecomaanbieders, wat weer nadelig zou kunnen uitpakken voor de consument. ,,We hebben aan FOX gevraagd klanten hier niet de dupe van te laten worden”, aldus een woordvoerder van de toezichthouder.