4 en 5 mei Comité: optreden rapper Steen ‘ongelukkig’

Een fragment uit de trailer van de documentaire over Stijn Kosterman (32), beter bekend als de rapper Steen. © InfectedRecords, YouTube.

Er is veel kritiek op het optreden van rapper Steen op het Utrechtse bevrijdingsfestival donderdagavond. De Utrechtse rapper heeft zich in het verleden meermalen geuit als homohater. Ook retweette hij drie dagen geleden nog een bericht van het twitteraccount @dictatorHitler. Homo-organisatie COC eist excuses van de gemeente en ook het Nationaal Comité 4 en 5 mei noemt het optreden ongelukkig.

Het is evident dat dit niet past bij de manier waarop wij over vrijheid denken

Arjan Duijn van het Nationaal Comité 4 en 5 mei

Rapper Steen, in het dagelijks leven Stijn Kosterman (32), heeft zich in het verleden meerdere keren laten ontvallen dat hij vindt dat er teveel homo’s in de rapscene zitten. ‘Ik bouw nog wel een keer een concentratie kamp om meer dan 2/3 van de scene te vergassen’, twitterde Kosterman in 2011. Hij nam daarna nooit afstand van zijn uitlatingen.  

Ook D66 in Utrecht vindt het optreden niet passen op een festival voor de vrijheid en gaat de burgemeester vragen stellen. De gemeente is als subsidieverlener hoofdsponsor van het festival, maar zegt zich niet met de inhoud te bemoeien. 

Lang geleden
Festivaldirecteur Dennis Luken is zich van geen kwaad bewust. ,,Dat hij de rap-scene te gay vindt, is zijn mening. Dat mag hij vinden, maar die uitspraak is al van best lang geleden. We hebben de keuze om hem te boeken weloverwogen genomen. Het was ook een heel positief optreden.” 

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vindt dat Rapper Steen niet op het Utrechtse bevrijdingsfestival had moeten staan. ,,Het is evident dat dit niet past bij de manier waarop wij over vrijheid denken. We kunnen niet pro-actief controleren of alle geboekte bandjes op alle festivals door de beugel kunnen, dat zijn er bijna 300. Maar dit gaan we in de evaluatie zeker aan de orde stellen”, zegt Arjan Duijn, woordvoerder van het comité. 

Slecht excuus
Stijn Kosterman zegt geen homohater en Hitler-adept te zijn. ,,In de rapwereld is het gebruik om je hard uit te drukken. Ik ben al een controversiële jongen die overal tegenaan schopt en in dat licht moet je het zien.”

Kosterman zegt dat zijn tweet over het bouwen van concentratiekampen natuurlijk niet serieus bedoeld is. ,,Ik kán en wil geen concentratiekampen bouwen, dat is te absurd voor woorden.”

https://www.youtube.com/watch?v=ubSKvJqvhD0