Bedrijf uit Elst verdiende ruim 2,5 miljoen met verkoop telefoons aan criminelen

RNHEM – Het bedrijf Blackbox Security, gevestigd in Elst, heeft met het verkopen van beveiligde telefoons aan criminelen 2,6 miljoen euro verdiend. Volgens het Openbaar Ministerie heeft het bedrijf zich schuldig gemaakt aan witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Drie mannen van het in Elst gevestigde telefoonbedrijf werden begin november opgepakt. Het gaat om een 47-jarige man uit Millingen aan de Rijn, zijn 52-jarige compagnon uit Boxtel en een 35-jarige man uit Utrecht.

De verdachten zijn inmiddels alledrie op vrije voeten. De eerste werd half december vrijgelaten en de Utrechtenaar twee weken later. De Brabander mocht donderdagmiddag de gevangenis verlaten. Volgens de rechtbank omdat ‘het persoonlijk belang van de verdachten inmiddels zwaarder weegt dat het maatschappelijk belang’.

Politie luisterde mee

Aart Garssen, hoofd regionale recherche tijdens persconferentie, begin november in Apeldoorn.

Aart Garssen, hoofd regionale recherche tijdens persconferentie, begin november in Apeldoorn. © ANP

Blackbox Security verkocht telefoons waarmee  je alleen maar met het chatprogramma IronChat versleutelde berichten kon versturen. 100 procent veilig, zo werd klanten beloofd. De politie kraakte het chatprogramma en luisterde ongestoord live mee. Vanwege dreigende liquidaties in het Twentse criminele milieu werd er ingegrepen.

In het recherche-onderzoek Goliath zijn volgens justitie 258.000 chatberichten onderschept, die in zeker honderd strafzaken gebruikt kunnen worden. Tot nu toe is dat vooral gebeurd in strafzaken in Twente tegen drugshandelaren en leden van motorclubs.

Bij de rechtbank in Arnhem staat woensdag de start van het strafproces gepland. Het gaat nog om een voorlopige zitting, waarop advocaten en rechters zullen bespreken wat er allemaal moet gebeuren voordat de strafzaak tegen Blackbox Security echt inhoudelijk wordt behandeld. Het strafdossier is nog lang niet compleet, zegt een betrokkene. Of de zitting doorgaat is niet zeker. Nu alle verdachten voorlopig vrij zijn hoeft de rechtbank geen vaste termijnen aan te houden. Verdachten die gedetineerd zitten moeten eens per drie maanden op zitting staan.

‘Supergaaf’

Blackbox Security in Elst.

Blackbox Security in Elst. © Gerard Burgers

Met de handel in versleutelde telefoons wordt grof geld verdiend. Blackbox Security rekende voor een telefoon 1.500 euro plus een abonnement van 750 euro als bijbehorende kosten. Overigens was het Elster bedrijf daarmee geen al te grote speler.

Het in 2016 platgelegde Nijmeegse bedrijf Ennetcom zou volgens de politie 19.000 telefoons hebben verkocht en een omzet van 27 miljoen euro hebben gedraaid. De zaak tegen de directeur, die eveneens van witwassen wordt beticht, is nog steeds niet afgerond.

De duistere onderonsjes in de misdaadwereld leveren justitie een schat aan informatie op. Uit de data van Ennetcom filterde justitie 3,6 miljoen berichten uit de onderwereld. Landelijk cyber-officier van justitie Martijn Egberts maakte vorige week bekend dat politie-techneuten nog eens een miljoen extra berichten hebben ontcijferd.

Elke officier, advocaat en rechter in het land moet er volgens hem rekening mee houden dat er in strafzaken nieuw bewijsmateriaal kan opduiken. Egberts vindt dat de politie elders in het land een voorbeeld kan nemen aan het Goliath-onderzoek van de politie Oost-Nederland. ,,De politie tapte de chatdienst en kon live de berichten ontsleutelen. Supergaaf.’’