Dolfijn zwemt nog steeds in havens Harlingen, toestand is ‘zorgelijk maar stabiel’

De dolfijn die al zes dagen bivakkeert in de havens van Harlingen oogt mager, wat kan duiden op onderliggende problemen. Dat meldt de stichting SOS Dolfijn. Ze zegt zich zorgen te maken over het walvisachtige zoogdier.

De stichting omschrijft de toestand van de dolfijn als ‘zorgelijk maar stabiel’. SOS Dolfijn observeert het dier al sinds de eerste melding, maandagmiddag. “Naast korte momenten van jagen, zwemt de dolfijn hoofdzakelijk rondjes in het gebied en wisselt hierbij soms van havendeel. Het baart ons zorgen dat hij wat mager oogt, wat kan duiden op onderliggende problemen, en niet in groepsverband in open zee zwemt maar alleen in een voor hem niet natuurlijk gebied’’, meldt de stichting op Twitter.

Gewone dolfijnen komen normaal gesproken niet voor in Nederlandse wateren. Of het dier de juiste en voldoende vis weet te vangen, kan de stichting niet zeggen. Bijvoeren heeft volgens haar geen zin omdat een wilde dolfijn geen dode vis eet. Voeding is niet het enige waarover SOS Dolfijn zich zorgen maakt. “Als de dolfijn de havenmonding uit zwemt, komt hij terecht in de Waddenzee. Daar kan een dolfijn bij laag tij gemakkelijk stranden op de zandplaten of -banken.’’

Volgens mensen die in de Harlinger havens werken, verblijft de dolfijn mogelijk al langer in het gebied. verschillende bronnen verklaarden tegenover SOS Dolfijn dat ze het dier er een week geleden ook al zagen zwemmen.

De stichting zag zich afgelopen week genoodzaakt een bericht te verspreiden over de dolfijn in de havens van Harlingen. Dit omdat op social media al snel beelden opdoken van het dier waardoor diens aanwezigheid niet langer stil te houden was. “In nauw overleg met de gemeente Harlingen en de politie, blijft het dringende verzoek om niet naar de havens te komen om de dolfijn te bekijken. We zullen regelmatig beeldmateriaal en updates plaatsen op onze website en social media om een ieder geïnformeerd te houden’’, aldus de stichting.

De gewone dolfijn komt normaal gesproken niet voor in de Noordzee omdat de watertemperatuur te laag is.

De gewone dolfijn komt normaal gesproken niet voor in de Noordzee omdat de watertemperatuur te laag is. © Stichting SOS Dolfijn