‘Dwing fabrikant peperduur medicijn te verstrekken

Het kabinet moet fabrikanten van nieuwe, peperdure geneesmiddelen desnoods dwingen om hun middel beschikbaar te stellen ons land. Dat is wettelijk mogelijk, staat in een advies van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) dat zorgminister Bruno Bruins vanmiddag in ontvangst neemt.

 

Onlangs nog konden voormalig zorgminister Schippers en de Amerikaanse fabrikant Vertex het lange tijd niet eens worden over de prijs van een medicijn tegen taai slijm, Orkambi. De Raad weet daar wel wat op. ,, Als de prijs van een nieuw geneesmiddel te hoog is en prijsonderhandelingen mislukken dan moet de overheid bijvoorbeeld dwanglicenties inzetten.”

In dat geval verplicht de minister van Economische Zaken, uit naam van het algemeen belang, een bedrijf een licentie af te geven voor de productie van een middel waar nog een octrooi op rust. Ook zou de overheid patiënten dan toe kunnen staan om, op recept van een arts, goedkopere medicijnen in het buitenland te bestellen en zou bereiding door de apotheker moeten worden gestimuleerd.

Paardenmiddelen

Wettelijke paardenmiddelen zijn volgens de RVS soms onvermijdelijk. ,,Het afdwingen van maatschappelijk aanvaardbare prijzen zal het bedrijfsleven prikkelen om geneesmiddelen beter, sneller en goedkoper te ontwikkelen. Zij zullen met name gedwongen worden de hoge faalkans bij de ontwikkeling van nieuwe middelen te verlagen.”

Het advies is zeer relevant: de komende jaren komen er volgens het Zorginstituut, de pakketadviseur van minister Bruins, tientallen middelen aan met een torenhoog prijskaartje. Zo zit nu Spinraza in de pijplijn, een medicijn dat het leven voor mensen met de spierziekte SMA kan verbeteren. Bruins moet nog over de prijs onderhandelen met producent Biogen.

Gidsland

,,Er is in Nederland een situatie ontstaan waar zowel de samenleving als de individuele patiënt de dupe van zijn. Met dit advies willen wij laten zien dat het anders kan, ook binnen het huidige internationale kader. Nederland kan gidsland worden”, aldus voorzitter Pauline Meurs van de RVS.

Dit is geen strijd tussen de overheid en patiënten. Het conflict gaat tussen de belangen van de ge­nees­mid­de­len­in­du­strie en de belangen van de samenleving. Waarbij patiënten als eerste de dupe zijn.

Zorgminister Bruno Bruins

Minister Bruins (Medische zorg) laat in een eerste reactie weten: ,,Als het om dure medicijnen gaat, waarbij fabrikanten torenhoge bedragen vragen zoals onlangs met Orkambi, of nu met Spinraza, lijkt het in de beeldvorming soms: de overheid tegen de patiënten. Maar dit is geen strijd tussen de overheid en patiënten. Het conflict gaat tussen de belangen van de geneesmiddelenindustrie en de belangen van de samenleving. Waarbij patiënten als eerste de dupe zijn.”