Explosief ontploft voor deur crimineel in Noord

06af7e39-b8b8-4e17-bee6-209b29a74e99

In Amsterdam-Noord is vannacht een ontploffing geweest voor de deur van een man die te boek staat als crimineel.

Het gaat om de eigenaar van een autoverhuurbedrijf dat eerder op de Papaverweg in Noord was gevestigd, maar inmiddels naar Landsmeer is verhuisd.

Het postadres is nog altijd het pand aan Elpermeer, waarvoor vannacht rond vier uur mogelijk een granaat is geëxplodeerd.

De recherche doet nog volop onderzoek naar de achtergrond van de aanslag, waardoor ruiten van woningen beschadigd raakten, de achterruit van een geparkeerde auto sneuvelde en een garagedeur op meerdere plekken is geraakt.

De eigenaar van het autobedrijf staat bij de recherche te boek als een ‘beroepscrimineel’ die banden onderhoudt met andere criminelen. Bij zijn autobedrijf waren in het verleden ook andere bekende criminelen betrokken.

Guido W.
Eén van de voormalig eigenaren is de Uruguayaans-Nederlandse Guido W. (55). Hij werd begin deze maand in België in hoger beroep veroordeeld tot vierenhalf jaar cel voor betrokkenheid bij een omvangrijke wietplantage die in 2012 was gevonden in een villa in Vlaanderen.

W. was jaren voortvluchtig en werd pas eind 2015 gearresteerd in een landhuis in België. Tot die tijd stond hij op de opsporingslijst van Interpol: ook Rusland wil dat hij wordt uitgeleverd – vanwege grootschalige drugshandel.

In 1988 stond het autobedrijf heel kort op naam van een Amsterdamse crimineel die momenteel wordt vervolgd voor drugshandel en die in het verleden is veroordeeld voor het verlenen van diensten aan andere criminelen uit het Amsterdamse milieu.

Niet bereikbaar
De huidige eigenaar van het verhuurbedrijf, voor wiens huis de ontploffing was, was woensdagochtend niet voor commentaar bereikbaar. De vrouw die zijn telefoon opnam zei dat hij ‘geen interesse had’ om te reageren.

Hij had zich in 2012 verzet tegen onteigening van zijn bedrijfspand op de Papaverweg, dat is gesloopt omdat de gemeente de weg wil verbreden. De gemeente bood tot twee keer toe aan de garage op te kopen, maar tot een overeenkomst kwam het niet.

Daarop weigerde de gemeente een ander gemeentelijk pand ter beschikking te stellen aan het bedrijf, dat vervolgens verhuisde naar Landsmeer. De politie houdt nog ‘alle scenario’s open’.

“We kijken naar die persoon die daar woont, maar bijvoorbeeld ook naar mogelijke conflicten van buren. Misschien heeft een buurman wel een ruzie waarmee deze explosie te maken kan hebben.”