‘Financiële man Ridouan Taghi’ opgepakt in Dubai

Amir Faten M., die banden zou hebben met Ridouan Taghi, hoofdverdachte in de Marengo-zaak, is in Dubai gearresteerd. M., die de Deense nationaliteit heeft, werd door Interpol gezocht voor moord en zou de financiële man zijn van Taghi.

Volgens het mediabureau van Dubai werd M. donderdag gearresteerd toen speciale troepen zijn huis binnenvielen. Amir Faten M. wordt verdacht van betrokkenheid bij de criminele activiteiten van Ridouan Taghi. Hij zou in 2018 Dubai zijn binnengekomen met een vals paspoort.

Arrestatie

Op vrijgegeven beelden is te zien hoe M. gefotografeerd wordt wanneer hij het vuilnis buiten zet. De beelden waren het gevolg van een wekenlange operatie waarbij uiteindelijk de aanwezigheid en identiteit van M. vastgesteld kon worden.

In de vroege ochtend van 3 juni viel een speciale eenheid het huis van M. binnen, werd hij in de boeien geslagen en kreeg vervolgens een mondkapje op. Het leek er kalm aan toe te gaan, maar het is onduidelijk of M. probeerde te vluchten. Op het moment wordt M. onderzocht en is het de bedoeling dat hij zo snel mogelijk wordt overgedragen aan de juiste autoriteiten. Verdere details zijn niet gegeven.

Tekst loopt door onder de foto

Amir Faten M., die banden zou hebben met Ridouan T., hoofdverdachte in de Marengo-zaak, is in Dubai gearresteerd

Amir Faten M., die banden zou hebben met Ridouan T., hoofdverdachte in de Marengo-zaak, is in Dubai gearresteerd © Dubai Media Office

Een woordvoerder van het landelijk parket laat weten dat de aanhouding van M. niet op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie is gedaan. M. wordt dan ook niet uitgeleverd aan Nederland.

De autoriteiten in Dubai maakten zijn arrestatie op Twitter wereldkundig en noemden M. ‘de leider van een van de meest gevaarlijke internationale misdaadorganisaties’. Toen hij nog in Europa was hebben Spaanse autoriteiten geprobeerd hem op te pakken, maar zonder succes. Ook andere autoriteiten deden een poging, maar wisten hem niet te arresteren.

Ridouan T.

Ook Ridouan Taghi werd op 16 december 2019 opgepakt in Dubai. Drie dagen later werd hij als ongewenste vreemdeling het land uitgezet en overgebracht naar Nederland. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een aantal liquidaties en staat momenteel terecht in het Marengo-proces.