gedetineerde slaat met beddenplank cipier gevangenis Hasselt werkonbekwaam

Een geradicaliseerde man (25) uit Edegem die  in maart 2015 in Turkije werd onderschept toen hij op weg was naar Syrië en werd uitgewezen naar ons land, heeft op 24 mei 2015 in de gevangenis van Hasselt  een cipier verwond met een beddenplank.  In de plank zat een schroef bevestigd. De cipier  was vier maanden werkonbekwaam en vraagt een schadevergoeding van 17.654 euro.

De man met Aziatische en Zuid-Afrikaanse roots was destijds 22 jaar toen hij na zijn onderschepping in Turkije op het vliegtuig naar Charleroi werd gezet. Daar werd hij meteen opgepakt door de federaal gerechtelijke politie van Antwerpen. Hij werd vervolgens voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die hem aanhield. De twintiger zou zich enkele jaren geleden tot de islam hebben bekeerd en radicaliseerde toen hij jihadistische websites bezocht. Zijn omgeving ontkende evenwel dat hij zich wou aansluiten bij Islamitische Staat (IS).  Het is duidelijk dat de man een einzelgänger is.

Achterhoofd

De man zat in Hasselt opgesloten onder ‘verhoogde veiligheid’, maar toch liep het mis. “Een cipier wilde beklaagde uit zijn cel halen  voor het bezoekuur.  De cipier zag door het venster hoe hij klaarstond en zijn handen zichtbaar langs zijn lichaam hield. Zonder enige aanleiding viel hij de cipier vervolgens aan met een houten lat. Hieruit stak een schroef van wel vier centimeter. De cipier werd meermaals met de lat geslagen en kon deze enigszins afweren met zijn onderarmen. Na een duw belandde hij op de gang terecht, waar hij opnieuw een slag kreeg op zijn achterhoofd. Het slachtoffer kreeg hulp van zijn collega’s, maar hield er ernstige verwondingen over”, aldus de procureur.

Volgens Sofie Jans, advocate van de burgerlijke partij, kon achteraf worden vastgesteld dat haar cliënt op zijn armen en achterhoofd slagen had gekregen. “Hij moest worden overgebracht naar het ziekenhuis en was meer dan vier maanden werkonbekwaam. Hij heeft nog steeds  hoofdpijn en lijdt ook psychisch. Hij heeft zijn activiteiten ernstig moeten terugschroeven en leed inkomstenverlies”, liet zij verstaan.

Geïnterneerd

De beklaagde werd na de feiten overgeplaatst naar de gevangenis van Brugge. Hij werd twee maanden later ook geïnterneerd door de raadkamer. Omdat de schade bij het slachtoffer in Hasselt zodanig groot was, werd besloten om de zaak toch te behandelen. Intussen zit de man in een psychiatrische instelling in Bierbeek.

“De feiten worden niet betwist, het gaat hier om een spijtige en ernstige gebeurtenis. Mijn cliënt zat destijds nog maar één maand in de cel. De wetsdokter heeft bepaald dat hij zich op het moment van de feiten en het onderzoek in een staat van krankzinnigheid bevond”, aldus de advocate van de man. Op 13 maart wordt het vonnis uitgesproken.