Inbrekers: je moet je kopje er bijhouden, da’s alles

inbraak1 (1)

Jerry Goossens. © Marco de Swart

COLUMNHet Grote Kleine Mevrouwtje Goossens is groot genoeg om wakker te zijn als ik voor het slapen gaan nog een aflevering van mijn nieuwe favoriete serie Netflix. Maar klein genoeg om er bang van te worden.

Gommorah biedt twaalf afleveringen lang een rauw-realistisch kijkje in het grimmige Napolitaner maffiamilieu. Dat blijkt een latente huiver los te maken. ,,Is er waar wij naartoe gaan ook maffia?” vraagt dochterlief kleintjes.

,,Nee joh”, lieg ik, ,,in Toscane heb je geen maffiosi. Die zitten veel zuidelijker.” Dat de georganiseerde misdaad geen grenzen kent en er ooit een kopstuk van de ‘Ndrangheta werd opgepakt terwijl hij in een Nieuwegeinse snackbar een frietje zat te eten, houd ik wijselijk voor me.

Ik ben op buitenlandse autoritten permanent bevreesd voor ongelukken, panne, files en flitspalen.

Vakantie hoort ontspanning te brengen. Maar voor degenen onder ons die behept zijn met een zorgelijke natuur is het ook een periode die met stress en milde fobieën gepaard gaat. Waar anderen aan vliegangst lijden, ben ik op buitenlandse autoritten permanent bevreesd voor ongelukken, panne, files en flitspalen (in die volgorde). Er zijn toeristen die bang zijn voor exotisch eten en daarom kilo’s aardappelen en voordeelpotten pindakaas meesjouwen naar de camping.

Vanwege terroristisch geweld durven we niet meer naar Tunesië (in Nice kwam Tunesië naar ons; de dader werd er geboren), we mijden Turkije, Egypte en zelfs Brussel. En omdat de mensen van Kijkwijzer te beroerd zijn mijn kinderen tijdig naar bed te sturen – terwijl ze zelf duidelijk aangeven dat Gomorrah geschikt is voor kijkers vanaf 16 jaar! – is het Grote Kleine Mevrouwtje nu panisch voor Italiaanse criminelen met scooters en opgeschoren kapsels.

De politie van Woerden adviseerde kopjes op het aanrecht te laten staan.

Bij RTV Utrecht las ik een berichtje over het gevaar van een inbraak tijdens de vakantie en hoe die te voorkomen. De politie van Woerden adviseerde kopjes op het aanrecht te laten staan, ‘zodat het lijkt of er nog iemand in huis is.’

Een verfrissend advies op een hete dag als die van gisteren. De wereld is een grote, angstaanjagende plek. Maar de angst voor Woerdense inbrekers is in elk geval bedwongen. Je moet je kopje er bijhouden, da’s alles.