Inval Satudarah Enschede: ‘Wie niet horen wil, moet voelen’

ALMELO – Motorclub Satudarah verklaarde niet mee te willen werken aan politieonderzoek naar een moordaanslag, en de herkomst van een ontplofte granaat zelf te onderzoeken. Om de opbrengsten van die speurtocht te vinden kwam justitie met zwaar geschut op bezoek.

 

De zwaarbewapende politie-inval bij Satudarah-kopstukken Michel B. (52) en Laurence S. (45) in mei was vooral bedoeld om de resultaten van een eigen onderzoek van de omstreden motorclub veilig te stellen. Dat bleek donderdag in de rechtbank in Almelo, tijdens een regiezitting over drie vuurwapens die tijdens de inval werden gevonden.

Nadat er in december vorig jaar een handgranaat ontplofte in de hal van de woning aan de Auskamplanden in Enschede, verklaarde S. in deze krant niet mee te werken aan politieonderzoek. Tot ergernis van justitie loofde zijn motorclub 10.000 euro uit voor de gouden tip, en kondigde tegelijkertijd aan zelf ook wel onderzoek doen naar de herkomst van het explosief.

Grof geweld

Tot grote verontwaardiging van Satudarah kwam de politie bijna een half jaar later met grof geweld binnen in de woning. Daar waren op dat moment vier personen binnen.

Alle vier, onder wie S. en de inmiddels internationaal gezochte B., werden gearresteerd. “Die inval draaide mede om het vinden van de resultaten van het eigen onderzoek van Satudarah”,  verklaarde officier van justitie Liane Grooters gisteren. “Politie-onderzoek leidde namelijk niet tot het vinden van de bomgooier.” Bij de inval werden meerdere gegevensdragers in beslag genomen. Omdat er daarnaast ook nog drie doorgeladen vuurwapens werden gevonden leverde de inval ‘toevallig’ ook nieuwe strafzaken op.

Aangehouden

Die strafzaken voor verboden wapenbezit, waar naast S. en B. ook Enschedeër Mitchell van H. (23) en de Roemeense Iuliana N. (26) van verdacht zijn, worden op een later moment hervat. Donderdag werden de zaken aangehouden omdat het Openbaar Ministerie dinsdag op het laatste moment dossierstukken naar de verdediging stuurde. “Daarom was ik niet in staat die 65 pagina’s door te nemen, en me goed voor te bereiden op deze zitting”, zei advocate Karin Blonk daar over. “En dat past bij de manier hoe het OM zich in deze zaak gedraagt. Heel erg rommelig, en dat stoort me enorm