Junkfoodreclames van invloed op eetgedrag kinderen

drugs

Foto: Colourbox

Reclames op televisie maken volgens sommige ouders niets uit, maar een Engelse studie bewijst anders: kinderen worden massaal beïnvloed door junkfood commercials.

 

De studie werd uitgevoerd door het Engelse Cancer Research, waarbij tests werden uitgevoerd op kinderen van zes verschillende scholen in Engeland en Schotland die tussen de 8 en 12 jaar oud zijn.

CELEBRITIES, KLEURTJES EN STEMMETJES

De kinderen kregen allemaal twee televisieadvertenties met lekkernijen te zien, waarna een discussie volgde. Aan de hand van die discussie trokken de onderzoekers onder andere de conclusie dat het eetgedrag van kinderen kan worden beïnvloed door junkfoodreclames waarin celebrities, felle kleuren en grappige stemmetjes gebruikt worden.

Kinderen die zo’n commercial zagen, vroegen daarna in veel gevallen bij hun ouders om de producten die ze hadden gezien, waarbij het in het speciaal ging om nieuwe soorten junkfood, of junkfood met een apart smaakje of aantrekkelijke verpakking. Ook gaven sommige kinderen in de discussie aan een blij en opwindend gevoel te krijgen van de reclames.

ZORGWEKKEND

„Het is zorgwekkend om te horen dat kinderen junkfood associëren met een leukere tijd hebben en het onderzoek maakt duidelijk dat advertenties invloed kunnen hebben op hoe zij eten”, aldus Dr. Jyotsna Vohra, het hoofd van het Policy Research Centre for Cancer Prevention at Cancer Research UK.

„De meeste kinderen gaven aan dat de advertenties hen hongerig deden voelen en in veel gevallen veroorzaakte dat een direct effect, waarbij kinderen bij hun ouders pleitten, zeurden of smeekten om het product.”

VERBOD

Het onderzoek sluit goed aan bij een recente poll, waaruit blijkt dat 74 procent van de Engelse bevolking pleit voor een verbod op junkfoodadvertenties op televisie voor 21.00 uur ’s avonds. In Engeland heeft een vijfde  van de kinderen last van overgewicht of obesitas, nog voordat ze naar de lagere school gaan. Het aantal kinderen met overgewicht wordt nog groter als ze de lagere school verlaten: een derde.