Justitie wil 570.000 euro afpakken van Lithenaar

DEN BOSCH/LITH – Een 50-jarige man uit Lith heeft 570.000 euro verdiend met de uitvoer van hasj en cocaïne vanuit Oss en Waardenburg naar Zweden in 2013. Dat stelde het Openbaar Ministerie deze week bij een regiezitting van de rechtbank in Den Bosch. Het OM wil deze ‘criminele winst’ nu afpakken van de verdachte.

 

De Lithenaar werd in 2015 tot vijf jaar cel veroordeeld omdat hij ‘een leidinggevende rol’ had in een criminele organisatie die gericht was op ‘internationale drugstransporten’. De verdachte werd in oktober 2013 ingeschakeld voor de uitvoer van een partij verdovende middelen naar het Zweedse Malmö. Hij benaderde de eigenaar van een transportbedrijf in Oss die met een lading karton die kant op zou rijden.

Ze verstopten de drugs, 181 kilogram hasj en 1 kilo cocaïne, in zes dozen in diens vrachtwagencombinatie. De mannen wisten niet dat de politie hen op dat moment al observeerde en afluisterde. Een Zweeds politieteam plukte de vrachtwagen van de weg. De verdachte werd kort hierna ook gearresteerd.

De inhoudelijke behandeling van de ‘ontnemingszaak’ vindt plaats in februari: de advocaat van de verdachte krijgt hiervoor de kans om de 12 ordners met financiële informatie over de zaak door te spitten en een schriftelijke reactie te geven op het gevraagde, hoge bedrag.