Meer politie naar onrustige wijk Ede


In de Edese wijk Veldhuizen zijn na een paar rustige nachten opnieuw auto’s in de brand gestoken.

In de Edese wijk Veldhuizen zijn na een paar rustige nachten opnieuw auto’s in de brand gestoken.
Foto: Roland Heitink

 

EDE – De politie stuurt meer agenten naar de wijk Veldhuizen in Ede. Burgemeester Cees van der Knaap en politiechef Peter van den Berg hebben dat zaterdag laten weten.

In de buurt is het al bijna een week onrustig. Marokkaans-Nederlandse jongeren steken auto’s in brand en dagen de politie uit.

De extra agenten komen ook van buiten Ede. Om hoeveel het gaat, wil de politie niet zeggen. Het rechercheteam dat de autobranden onderzoekt, wordt uitgebreid van twee naar twaalf mensen. Ook is er een speciaal telefoonnummer geopend waar mensen anoniem tips en informatie kunnen doorgeven: 079-3458999.

De onrust in de achterstandswijk Veldhuizen ontstond vorige week na de sluiting van winkelcentrum Lindenhorst. Daarin was een Marokkaans theehuis gevestigd. ,,De uitbater vreesde verlies van inkomsten en heeft de onrust voorspeld. Of hij er ook de hand in heeft gehad, laat ik in het midden, maar ik ontken het niet. Ik had gehoopt dat hij meer had gesust”, zegt burgemeester Van der Knaap.

Afgelopen maandag werden twee agenten in Veldhuizen geconfronteerd met een groep van vijftig jongeren. ,,De sfeer werd steeds grimmiger”, aldus de politie. Ook in de avonden en nachten erna was het onrustig. Zes jongeren zijn tot nu toe aangehouden. Als zij nog een keer de fout ingaan, moeten ze 2500 euro boete betalen. De zes zijn vijftien tot twintig jaar oud. Een deel komt uit Veldhuizen, een deel uit andere delen van Ede. Volgens de burgemeester zijn ook jongens van twaalf betrokken bij de onlusten.