Pillen achter de sekslijnen: Rotterdamse xtc-koning Ton van D. weer voor rechter

   1632  

Hij gold als de eerste xtc-tycoon van Nederland. Iemand die miljoenen verdiende met de productie en handel in liefdespillen. Nu, 25 jaar nadat hij voor grootschalige xtc-handel werd opgepakt, zit Ton van D. (70) opnieuw vast. Hoe een oude vos zijn haren verliest, maar niet zijn streken.

Eén voor één druppelen ze de rechtszaal van Den Bosch binnen, de mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij een vorig jaar ontmanteld xtc-drugslab in Noord-Brabant. Helemaal rechts gaat Adje W. zitten, met bleek gelaat en gekleed in een wit Le Coq Sportif-trainingspak met witte gympen daaronder. Diep onderuitgezakt staart hij de rechter aan met een blik van: het zal mij benieuwen waar je mee komt. Rechts daarvan zit een magere man met een speciaal klokkie om, genaamd Nick A. Hij kijkt al even verongelijkt naar de magistraat. Volgens justitie is hij de vermeende laborant van de organisatie die hier terechtstaat. Nerveus fluisterend verzoekt hij zijn advocaat of hij de zaal zo snel als mogelijk weer mag verlaten als zijn beurt tijdens deze pro-formazitting voorbij is.

 

Achter hem zit Harold G. uit Boxmeer, de vermeende chauffeur van de organisatie. Een brede kale gozer met een dikke buik. De recherche trof zijn moeder april jongstleden aan terwijl ze gehaast haar woning wilde verlaten met twee tassen waarin buidels met een witte poederachtige substantie zaten. Na onderzoek bleek het deels te gaan om pure MDMA van haar zoon, die ze snel in veiligheid wilde brengen. Met een verlegen Brabants accent vraagt deze Harold de rechtbank snel te mogen worden vrijgelaten omdat hij zijn woning anders dreigt kwijt te raken.

De enige van het clubje die niet aanwezig is, is de leider van dit xtc-team: Ton van D. ‘De Grijze’ is met ‘chronische rugklachten’ in zijn cel gebleven, zo laat zijn advocaat weten. De verdediger neemt alvast een voorschot op het nog lopende onderzoek naar zijn cliënt: “Mijnheer Van D. is gewoon een oude man geworden. Een oude crimineel die op zijn retour is, die het allemaal niet meer zo goed ziet. Als je begint over een suikerklontje zal hij je uitleggen hoe je van de kristallen zo’n perfect blokje maakt zodat het in een Van Gilse-doosje past. Ja, die man praat zo makkelijk over dat soort scheikundige zaken omdat hij natuurlijk veel kennis heeft opgebouwd in de loop der jaren. En zo zal hij wat mee hebben gebabbeld met andere jongens in het xtc-milieu. Gewoon een beetje geleuter. Het had allemaal heel weinig om het lijf.”

Benieuwd naar het complete verhaal van onze misdaadverslaggever Martijn Haas? Lees het in editie 27 van Panorama, die vanaf morgen (6 juli) in de winkels ligt. Je kunt het magazine ook via onze website bestellen, of via Blendle lezen.