Pistorius loopt zonder protheses door de rechtszaal

Pistorius deed zijn protheses af om te laten zien hoe kwetsbaar hij is

Pistorius deed zijn protheses af om te laten zien hoe kwetsbaar hij is © AFP

Oscar Pistorius is vanochtend zonder zijn protheses door de rechtszaal gelopen, om te laten zien hoe kwetsbaar hij is. Het idee kwam van zijn advocaat, die hoopt dat Pistorius alsnog onschuldig wordt bevonden.

De verdachte was kwetsbaar vanwege zijn handicapt

 

,,De verdachte was kwetsbaar vanwege zijn handicap”, voegde Pistorius’ advocaat Barry Roux toe aan de daad van zijn cliënt. Pistorius ontdeed zich midden in de rechtbank vol emotie van zijn kunstbenen. Na wat op en neer gelopen te hebben, stond hij vijf minuten lang huilend voor de rechter. ,,Ik wil geen misbruik maken van zijn handicap”, zei Roux. ,,Maar het is tijd om met andere ogen naar hem te kijken.”

De getuigenis van Blade Runner is onderdeel van een reeks hoorzittingen die maandag begon. Gisteren kwam devader van Oscar’s ex-vriendin en slachtoffer Reeva Steenkamp al aan het woord. Ook hij was in tranen. Woensdagochtend vertelde Kim Martin, een nicht van Reeva, dat ze Pistorius’ verhaal ongeloofwaardig vindt. ,,Alles wat we wilden was de waarheid. Maar die hebben we niet gekregen, Oscar veranderde vele keren zijn versie van het verhaal”, aldus Martin.

Inbreker
Pistorius schoot Reeva drie jaar geleden thuis dood. Hij vuurde op de toiletdeur omdat hij dacht dat daarachter een inbreker stond. In december 2015 werd Pistorius veroordeeld wegens moord. In eerste instantie kreeg hij vijf jaar cel voor dood door schuld, maar die beslissing werd herroepen door het Hof van Cassatie. De rechter doet vrijdag uitspraak over het lot van de gevallen Paralympiër.

© AP

© AFP