Politie gaat maandag graven in Koekange in verband met verdwijning Willeke Dost

De politie in Drenthe gaat aanstaande maandag graven op een perceel in Koekange (Drenthe). Aanleiding is de recente aandacht voor een rapport waarin concrete aanwijzingen zouden staan over een plek waar mogelijk resten zouden liggen van het 15-jarige meisje, dat 26 jaar geleden verdween.

De politie kreeg het rapport een jaar geleden al in handen, maar daar werd toen niks mee gedaan, tot onvrede van de initiatiefnemers Ab Bruintjes en Jan Huzen. Deze week kreeg het rapport veel media-aandacht, waarop de politie heeft besloten tóch te gaan graven. ,,Als gevolg van alle aandacht heeft het coldcaseteam alle beschikbare informatie opnieuw tegen het licht gehouden. Ook is er opnieuw gesproken met een aantal getuigen. Deze herbeoordeling én de verwachtingen van de buitenwereld, hebben na overleg tussen Openbaar Ministerie en politie ertoe geleid dat de politie gaat graven”, meldt de politie vandaag.

Aanstaande maandag wordt rond 09.00 uur op het perceel aan de Koekanger Dwarsdijk gestart met graven.

Willeke Dost had een dramatisch leven. Haar beide ouders kwamen om bij een verkeersongeluk toen ze nog geen jaar oud was. Ze kwam terecht bij familie, pleegouders en verschillende opvangtehuizen. Ze verdween spoorloos in januari 1992. Vanwege haar verdwijning hield de politie meerdere malen zoek- en graafacties. Zo werd in 2010 op hetzelfde perceel, maar op een andere plaats, al eens uitgebreid gezocht. Daar werden toen geen aanwijzingen gevonden. De grond waar nu gegraven gaat worden, ligt daarbij in de buurt. In 2013 is de verdwijning van Willeke Dost in handen gekomen van het coldcaseteam.

Betreden niet toegestaan

Het graafproces gebeurt ‘achter gesloten deuren’. Volgens de politie is er maandag veel expertise aanwezig, en mag het stuk grond waar wordt gegraven door niemand worden betreden. ,,Er is cameratoezicht gerealiseerd om zicht te houden op het terrein”, aldus de politie.

Het rapport over de plek waar eventueel stoffelijke resten van Willeke liggen, is opgesteld door stichting Signi Zoekhonden. Daarin wordt gemeld dat onderzoek met drie honden én een radar uitwees dat er een concrete plek is waar mogelijk menselijke resten liggen, anderhalf tot twee meter onder het grondoppervlak.

Willeke Dost.

Willeke Dost. © politiefoto

In een weiland achter de boerderij van haar pleegouders in het Drentse Koekange werd in 2010 ook al eens gezocht naar Willeke.

In een weiland achter de boerderij van haar pleegouders in het Drentse Koekange werd in 2010 ook al eens gezocht naar Willeke. © ANP