Rechtszaak Holleeder: De aanslag op John Mieremet in 2002

In de zwaarbeveiligde rechtbank ‘de Bunker’, in Amsterdam is deze week de rechtszaak tegen Willem Holleeder begonnen. Hij wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij vijf liquidaties en lidmaatschap van een criminele organisatie. Volg in dit liveblog alle ontwikkelingen.

  • Holleeder ontkent betrokkenheid aanslag op John Mieremet
  • Holleeder ontkent liquidatie Cor van Hout
  • Holleeder ontkent liquidatie Van der Bijl
  • ‘Astrid had regie over erfenis Van Hout’
10 minuten geleden
Mieremet werd op 26 februari 2002 beschoten voor het kantoor van zijn advocaat Evert Hingst. Mieremet overleeft de aanslag en dacht dat Willem Holleeder erachter zat. Mieremet laat hem dat ook weten, maar Holleeder ontkent. Mieremet gelooft dat niet en vanaf dat moment is er geen contact meer tussen de mannen.
19 minuten geleden
We beginnen vandaag met het kort bespreken van de poging tot liquidatie op John Mieremet in 2002, de liquidatie van Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006).
zaterdag om 10:18
Het tweede geluidsfragment is juist een bevestiging van wat Holleeder deze week verklaarde. Het gaat om een ontmoeting tussen criminelen Mink Kok en Holleeder aan de ene kant en Sam Klepper en John Mieremet aan de andere kant. Het gesprek vindt plaats in café Wildschut in Amsterdam en aanleiding zou de eerste aanslag op het leven van Cor van Hout in 1996 zijn. Klepper en Mieremet zouden verantwoordelijk zijn voor de liquidatiepoging en dit gesprek moest een einde maken aan de vete. Luister hier naar de podcast.
zaterdag om 10:12
Elke week nemen misdaadjournalisten Harry Lensink en Marian Husken een podcast op waarin ze terugblikken op de procesweek in de zaak Willem Holleeder. Interessant zijn twee fragmenten uit een telefonisch interview met Willem Holleeder in 2007. In het eerste geluidsfragment zegt hij dat hij nooit geld heeft gëinvesteerd bij Willem Endstra. Een uitspraak waar hij deze week op terugkwam. Hij gaf toe 8 miljoen gulden te hebben belegd bij de bankier van de onderwereld.
zaterdag om 09:54
Collega Christ Helt had een interview met de advocaten Gerard Spong en Peter R. de Vries, een belangrijk persoon in het proces tegen Wllem Holleeder. De Vries is getuige, vertrouwenspersoon van de zussen van Holleeder en degene die ze in contact bracht met de politie. Bekijk hier het gesprek:‘Als Holleeder vrijkomt, heb ik een probleem’.
vrijdag om 15:36
Daarmee is de zitting afgelopen voor vandaag. Maandag om 10.00 uur gaan we weer verder.
vrijdag om 15:35
Willem Holleeder zegt dat de liquidatie van Willem Endstra waarschijnlijk te maken heeft met geld. Geld dat een crimineel nog van hem kreeg.
vrijdag om 15:15
Willem Holleeder ontkent nu ook betrokkenheid bij Thomas van der Bijl. Holleeder zegt nooit te hebben geweten dat Van der Bijl met de politie sprak of dat hij over hem zei dat hij Van Hout had vermoord. Hij hoorde dit later pas. “Thomas is een lieve jongen, maar hij heeft een giftige tong”, aldus Holleeder.
vrijdag om 15:10
Holleeder vertelt in een uitgebreide verklaring dat hij inderdaad schreeuwt en ook scheldt, maar dat komt omdat hij een jongen van de straat is. Zo wordt er volgens hem gepraat. Het doet hem pijn dat zijn zussen nu zo over hem verklaren. Met Astrid heeft hij altijd weinig gehad, maar Sonja is zijn lievelingszusje. Nadat hij tegen de rechter zegt dat hij ondank alles van Sonja houdt, raakt hij geëmotioneerd.
vrijdag om 15:04
Willem Holleeder raakt emotioneel nadat hij zegt dat hij tot op de dag van vandaag van zijn zus Sonja houdt.
vrijdag om 14:58
Holleeder zegt dat hij vanaf dat moment denkt dat Sonja met de politie praat. Want de deal was te mooi en zij had tegen hem gelogen. Hij zegt tegen zichzelf: “Niet paranoia worden Neus”. Vanaf dat moment zegt hij te gaan vissen en dat hij haar toen onder druk heeft gezet. “Toen heb ik ook gescholden”. Van dit gesprek is ook een opname in de media te horen geweest.
vrijdag om 14:51
Willem Holleeder zegt dat de zussen hierover hebben gelogen. Zo zou Sonja aan hem hebben verteld dat ze alles kwijt was en toen hoorde hij in 2013 van de deal met justitie. Hij zag naar eigen zeggen ‘water branden’ toen hij dat hoorde. De veronderstelde leugens zijn voor de verdediging belangrijk omdat ze hiermee de betrouwbaarheid van de verklaringen van de zussen willen betwisten.
vrijdag om 14:48
De verkoop van de panden op de Achterdam in Alkmaar spelen een belangrijke rol in het onderzoek Goudsnip en ook in dit proces. Goudsnip is een justitieel onderzoek naar Sonja Holleeder en de erfenis van Cor van Hout. Omdat het vermoeden was dat de panden met het Heinekenlosgeld waren betaald, wilde justitie hier beslag op leggen. Sonja heeft vervolging afgekocht in deze zaak voor 1,1 miljoen euro. Het onderzoek zou worden heropend als er nieuwe feiten naar boven zouden komen.
vrijdag om 14:18
Holleeder herhaalt dat Astrid achter het geld van Van Hout aanzat. “Zij heeft alles in elkaar gezet”, aldus Holleeder. Volgens hem had Sonja normaal gesproken wel betaald. “Ze had het geld en had een hoop ellende kunnen besparen door de famile te betalen. Maar dat mocht niet van Astrid.”
vrijdag om 14:12
De rechtbank gaat nu verder in op de erfenis van Van Hout. Onderdeel daarvan zijn ook de panden op de Achterdam in Alkmaar. Sonja Holleeder zou deze willen verkopen en de afwikkeling hiervan regelen. Sonja zegt tegen Willem dat Astrid de verkoop op gaat nemen en dat hij zich er niet meer mee moet bemoeien. Willem zegt hiernaar te hebben geluisterd.
vrijdag om 14:03
Nog even terugkomend op de afwikkeling van het testament. De betalingen aan de familie van Van Hout en de mede-Heinekenontvoerders zouden uiteindelijk niet zijn gedaan. Holleeder kwam hier in 2006 achter toen hij vastzat in afwachting van zijn proces voor de afpersingen van onder andere Willem Endstra. Hij had altijd gedacht dat Sonja haar afspraken zou nakomen. Dat dit niet is gebeurd, komt volgens Holleeder door zijn zus Astrid. Die zou na de dood van Van Hout de leiding op zich hebben genomen.
vrijdag om 13:09
Pauze tot 14.00 uur.
vrijdag om 12:56
Holleeder ging ook in op de afwikkeling van het testament van Van Hout na zijn liquidatie in 2003. Sonja Holleeder zou ook de familieleden van Van Hout betalen en mede-Heinekenontvoerder Frans Meijer en Jan Boellaard.
vrijdag om 12:53
Willem Holleeder ontkent de liquidatie van Cor van Hout in 2003. Volgens hem zit Mieremet hierachter. Hij had een miljoen euro op zijn hoofd gezet na de dood van zijn vriend Klepper.
vrijdag om 12:21
Van Hout heeft ook een testament opgesteld waarin hij alles nalaat aan de kinderen. Volgens afspraak zou er ook geld gaan naar de familie van Van Hout en de mede-Heinekenontvoerders Frans Meijer en Jan Boellaart. Volgens Holleeder stelde Van Hout het testament op omdat hij wist dat de liquidatie van Klepper ophanden was. Van Hout zou volgens Holleeder namelijk gelieerd zijn aan de groep-Jocic.
vrijdag om 12:19
Volgens Holleeder zou het leven van zijn “lievelingszusje” Sonja een stuk aangenamer zijn geworden na 1996. Zij ziet Van Hout dan een stuk minder. De relatie tussen de twee zou volgens Holleeder geen prettige zijn. Van Hout dronk veel en zou Sonja ook slaan.
vrijdag om 12:10
In 1996 heeft er een breuk plaatsgevonden tussen Van Hout en Holleeder. Ze verdeelden de panden die via Rob Grifhorst hebben gekocht in Amsterdam en Alkmaar. Volgens Holleeder ging dit in goede harmonie. Ze onderhielden daarna nog wel contact, alleen een stuk minder. Dat was volgens Holleeder vriendschappelijk.
vrijdag om 12:04
Blijkbaar hebben alle partijen geen vragen over dit onderwerp. De rechter gaat nu door naar de tweede aanslag op Cor van Hout in 2000 in Amstelveen. Volgens zijn zussen, zit Holleeder hierachter. Die noemt dat onzin.
vrijdag om 12:01
Nu wordt de relatie met Sandra den Hartog en Willem Holleeder besproken. De twee kregen een relatie een aantal jaren na de dood van haar man Klepper. Holleeder zegt het zelf niet precies te weten.
vrijdag om 11:57
De zitting wordt weer hervat.
vrijdag om 11:21
We gaan een half uur pauzeren tot 11.55 uur.
vrijdag om 11:14
Holleeder heeft nooit eerder in details gesproken over de betaling van Den Hartog aan de Jocic. Hij deed dit destijds niet omdat Den Hartog dan problemen zou kunnen krijgen met de fiscus. De zaken liggen nu anders. Overigens heeft Den Hartog altijd gezegd dat Holleeder achter liquidatie van Klepper zit. Holleeder wordt hier niet voor vervolgd.
vrijdag om 11:04
Uiteindelijk is er alsnog betaald aan Jocic om de ruzie te beëindigen. Sandra den Hartog, een van de getuigen in deze zaak tegen Holleeder en weduwe van Klepper, heeft hier aan meebetaald. Het zou om een bedrag van 5 miljoen euro gaan. De in 2011 geliquideerde Stanley Hillis zou als mediator tussen Mieremet en Jocic hebben opgetreden.
vrijdag om 10:59
Sreten Jocic is een beruchte Servische maffiabaas. Jocic is in de onderwereld bekend als Joca Amsterdam, omdat hij in de vroege jaren negentig in Nederland actief was in de heroïne- en cocaïnehandel.
vrijdag om 10:57
Holleeder zegt Mieremet na de dood van Klepper naar het politiebureau te hebben gebracht om met de Criminele Inlichtingen (CIE) te praten. Mieremet zou volgens Holleeder hebben verteld dat Jocic achter de aanslag zat op Klepper.
vrijdag om 10:53
Nu de liquidatie van Klepper. Hij en Mieremet zouden Holleeder hebben verteld dat ze ruzie hadden met de groep van crimineel Sreten Jocic. Klepper en Mieremet zouden drugs van hem hebben gestolen. Ze moesten een boete betalen. Klepper wilde dit volgens Holleeder niet, Mieremet wel. Daarop zou Klepper zijn doodgeschoten.
vrijdag om 10:50
Holleeder zegt dat hij nu nog in leven is omdat hij zich heeft opgesteld, zoals hij zich heeft opgesteld. Dat betekent kortgezegd “dat je niet zeurt als je broertje wordt ontvoerd. Je gaat geen vragen stellen. Zeker niet bij onberekenbare mannen als Klepper en Mieremet.”
vrijdag om 10:48
Willem Holleeder laat in een kort betoog weten dat hij niet gevoelloos is. “Ik ben niet de Willem die in de krant staat. Ja, ik ben een boef. Ik heb die ontvoering gedaan (Heineken in 1984 red.), maar ik ben een normale vent. Ik vind het heus wel erg wat er mijn broertje is gebeurd.”
vrijdag om 10:32
Endstra zou opdracht hebben gegeven voor de liquidatiepoging op Van Essen omdat de xtc-handelaar geld bleef terugvragen aan Endstra dat bij hem was geïnvesteerd.

Volgen Willem Holleeder heeft hij Endstra op het hart gedrukt dat hij netjes moest betalen als Van Essen hier recht op had. Endstra zou hem hebben verteld dat het goed kwam. “Maar dat was Endstra”, aldus Holleeder. “Die zei altijd dat het goed kwam.”

vrijdag om 10:17
Volgens Holleeder zaten criminelen John Mieremet en Klepper achter de liquidatiepoging. Dit zou zijn gebeurd in opdracht van Willem Endstra.
vrijdag om 10:16
Onderwerp ontvoering is afgesloten. De relatie tussen Klepper en Holleeder veranderde niet na ontvoering. We gaan nu over naar de aanslag op het leven van xtc-handelaar Ronald van Essen in 1999.
vrijdag om 10:04
Volgens Willem Holleeder is het 100 procent zeker dat Sam Klepper achter de ontvoering van zijn broer zat. Het was om druk te zetten op Holleeder om Willem Endstra te dwingen Klepper zijn geld terug te geven.
vrijdag om 09:47
Vandaag de derde dag van de zaak tegen Willem Holleeder. We beginnen zo met het bespreken van de ontvoering van Gerard Holleeder. De broer van werd op 11 oktober 1999 door twee gewapende mannen ontvoerd die zijn woning in Amstelveen binnendrongen. Willem Holleeder zou een schuld van tien miljoen euro hebben openstaan, die door Gerard ingelost moest worden.

Uiteindelijk werd zijn werkgever Marcel Kaatee, eigenaar van twee gokhallen op de Wallen in Amsterdam, gedwongen om de kluis leeg te halen en weekopbrengst te overhandigen. Het ging om 75.000 gulden. De twee mannen zijn altijd onbekend gebleven.

donderdag om 16:51
De zitting zal morgen wederom om 10:00 worden hervat. NU.nl is hier bij aanwezig. Volg de zitting middels dit liveblog en verslaggeving op de website.
donderdag om 16:50
De advocaten van Holleeder laten in een korte reactie weten tevreden te zijn met vandaag. Ze vinden dat hun cliënt goed zijn verhaal heeft kunnen vertellen. Ze zijn benieuwd wanneer het Openbaar Ministerie met hun ondervraging gaat komen.
donderdag om 16:48
De verklaringen van vandaag zijn samen te vatten als alternatieve scenario’s voor de liquidaties waarvan Willem Holleeder wordt verdacht. Het Openbaar Ministerie verdenkt Holleeder van betrokkenheid bij de dood van Cor van Hout in 2003 en Willem Endstra in 2004. Holleeder zegt dat dit anders ligt. Zo is er de ruzie tussen Mieremet, Klepper en Van Hout die volgens Holleeder nooit werd opgelost. Daarnaast was er Willem Endstra die van legio criminelen geld aannam om te investeren en het geld niet meer terug kon betalen nadat banken en investeerders hem in de steek lieten. Dat kwam door het moment dat duidelijk werd dat hij de bankier van de onderwereld was. “En dan komen ze het geld halen”, aldus Holleeder.
donderdag om 16:17
De rechtbank sluit de zitting af. We gaan morgen verder met de ontvoering van de broer van Willem Holleeder, Gerard in 1999.
donderdag om 16:14
Criminelen gingen na de dood van Endstra langs bij zijn broer Haico. Die belde volgens Holleeder direct dat de politie. “Dat hielp”, aldus Holleeder.
donderdag om 16:13
Holleeder: “Het eerste wat Endstra deed als hij geld kreeg was klokkies kopen voor zijn vriendin”, aldus Holleeder. “Een kind weet nog dat dat fout gaat.”
donderdag om 16:11
Holleeder zegt tot op de dag vandaag verbaasd te zijn dat Endstra toch maar leningen bleef aannemen van criminelen. Daarom is Holleeder hem gaan beveiligen. Hij beveiligde zijn woning, kantoor en kocht naar eigen zeggen een gepantserde auto voor hem.
donderdag om 16:10
Holleeder vertrouwt erop zijn geld terug te krijgen van Endstra, maar na zijn liquidatie in 2004, weet Holleeder dat het klaar is. Er volgt een gesprek met de broer van Endstra en Holleeder. Daaruit blijkt dat Holleeder geen geld zou krijgen.
donderdag om 16:07
De problemen waren het gevolg van het interview dat Mieremet in 2002 aan de Telegraaf gaf. Hij noemt Endstra de bankier van de onderwereld, waarop zakenrelaties en banken Endstra in de steek laten. Holleeder en Endstra spreken alleen nog in het geheim af om verdere negatieve beeldvorming te voorkomen.
donderdag om 16:05
De rechtbank refereert nu aan de periode dat er problemen ontstaan met Endstra, met name met Mieremet. Die wilde zijn geld terug van Endstra. Holleeder raadt hem aan dit eerst op te lossen.
donderdag om 16:00
De rechtbank werkt langzaam naar de afronding van de zittingsdag toe.
donderdag om 15:59
Endstra was volgens Holleeder een ‘gouden ei’, net als Grifhorst dat was. Holleeder bedoelt hiermee een zakenman die bereid is zwart geld te investeren zodat het wit werd.
donderdag om 15:56
Holleeder heeft ook een studie economie gevolgd.
donderdag om 15:55
Holleeder wilde naar eigen zeggen ook het ‘vak leren’ van Endstra. Dat zat hem volgens Holleeder vooral in relateis met bank enz. “Vastgoed zelf is niet zo lastig”, aldus Holleeder. “Dat zijn gewoon cijfers. Je kan iets te duur kopen, maar als je lang genoeg wacht is het goedkoop.”
donderdag om 15:53
Volgens Holleeder hadden de zakenrelaties van Endstra er geen problemen mee dat hij de Heinekenontvoerder was.
donderdag om 15:52
Endstra nam Holleeder ook mee naar zakenrelaties. “Voor de gezelligheid”, zegt Holleeder. “Dat klinkt een beetje kinderachtig”, aldus de rechtbank. “Nou, ik kan u zeggen, ik kan best gezellig zijn”, aldus Holleeder.
donderdag om 15:50
Holleeder en Endstra werden van zakenpartners uiteindelijk ook vrienden. Er was er dagelijks contact.
donderdag om 15:48
Holleeder zegt dat hij Endstra verschillende malen heeft gewaarschuwd dat hij moest oppassen dat hij niet zomaar van al die criminelen geld moest aanpakken. “Dat moet namelijk wel worden terugbetaald”, aldus Holleeder. “Anders komen ze het halen.”
donderdag om 15:37
Rechtbank: “U kreeg veel te horen?” Holleeder: “Ik weet ook veel”. Rechtbank: “Macht is kennis”. Holleeder: “Zo zie ik dat niet. Kennis is wat je weet zodat je niet verrast kan worden. Macht interesseert me niet.”
donderdag om 15:35
Holleeder zegt dat er verschillende criminelen bij Endstra zaten die “petten” hadden. Dat zijn corrupte agenten die tegen geld informatie verschaften.
donderdag om 15:34
Er was volgens Holleeder elke maandag contact over vastgoedtransacties tussen Endstra, Mieremet en Klepper.
donderdag om 15:33
Volgens Holleeder deed Endstra maar wat. Een boekhouding kan alleen maar gevonden worden aldus Holleeder.
donderdag om 15:32
Volgens Holleeder investeerden Klepper en Mieremet ongeveer 35 of 50 miljoen euro (precieze bedrag kan hij niet meer herinneren). Dat werd volgens Holleeder tot op de cent bijgehouden. Dat deed Mieremet.
donderdag om 15:31
Voor Holleeder was de introductie van de mannen aan Endstra ook een voordeel. Omdat het contact met de zakenman via hem verliep was hij nodig en daardoor voelde hij zich veiliger.
donderdag om 15:29
Holleeder investeerde naar eigen zeggen 8 miljoen en die investering verliep goed. Later worden Mieremet en Klepper aan hem geïntroduceerd. Endstra nam volgens Holleeder van iedereen in de onderwereld geld aan, dus dat was geen probleem.
donderdag om 15:28
Dan nu de band tussen Willem Endstra en Holleeder.
donderdag om 15:23
Holleeder zegt van ‘de Allesweter’ ook te horen hebben gekregen hoe gevaarlijk Mieremet en Klepper waren. Hij vertelde dat Klepper verantwoordelijk was voor verschillende liquidaties. Hij weet niet direct alle namen op te noemen.
donderdag om 15:19
De rechtbank noemt de hele situatie wel heel schimmig en ongrijpbaar. Holleeder pareert dit vaak door te zeggen dat het anders werkt in de onderwereld.
donderdag om 15:17
Dat gebeurt vlak na het interview dat Mieremet geeft in 2002 aan de Telegraaf. Mieremet noemt daarin Endstra ‘de bankier van de onderwereld’ en Holleeder zijn ‘bewaker’.
donderdag om 15:16
In 2002 verbreken Holleeder en Mieremet hun onderlinge contact.
donderdag om 15:15
De stembanden van Holleeder hebben het zwaar te verduren. Hij moet om de zoveel seconden zijn keel schrapen om te kunnen praten.
donderdag om 15:14
Klepper was volgens Holleeder de geweldsman. Mieremet de boekhouder.
donderdag om 15:13
Over Van Hout werd er door de drie mannen niet gesproken.
donderdag om 15:12
Holleeder zegt zelf nooit geld te hebben verdiend samen met Klepper dan wel Mieremet. Holleeder kende Mieremet overigens al van vroeger. Op zijn zestiende kwam hij hem tegen in de sportschool
donderdag om 15:09
Klepper en Mieremet hebben uiteindelijk ook crimineel geld belegd bij Endstra.
donderdag om 15:08
Holleeder denkt dat Klepper en Mieremet een ‘relatie’ met hem wilden aangaan omdat Holleeder contacten had met zakenman Willem Endstra.
donderdag om 15:07
Ondanks dat Holleeder en Van Hout hun eigen weg gaan, blijven ze wel mondjesmaat contact houden. Holleeder vraagt nooit het geld terug dat hij voor hem heeft betaald in de kwestie Klepper en Mieremet.
donderdag om 14:59
Van Hout vond de band tussen Holleeder, Mieremet, Klepper egoïstisch. Zij waren degene die een aanslag op zijn leven hadden gepleegd. Holleeder zegt zelf dat hij weet waarom hij het heeft gedaan en dat is voor iedereen de vrede bewaren, ondanks dat ze hem voor overloper uitmaakten.
donderdag om 14:56
Holleeder antwoordde met de woorden als ik een vriend verraad, dan kunnen jullie mij ook nooit vertrouwen. Dat werd geaccepteerd.
donderdag om 14:55
Holleeder: Mieremet en Klepper hebben me gevraagd om Cor van Hout te lokken. Ik weigerde dat.
donderdag om 14:55
Holleeder verklaart ook dat hij op een gegeven moment een revolver krijgt van Mieremet en Klepper als test. De haan was eraf geveild zodat het wapen het niet deed. “Ze wilden weten wat ik zou doen”, aldus Holleeder.
donderdag om 14:53
Holleeder: “Het was best wel spannend. We waren elkaar aan aftasten en het was duidelijk dat we elkaar niet vertrouwden. Ik moest ook voorin zitten en dan zaten zij achterin, gewapend. Op een gegeven moment spraken we vaker af en mocht ik achterin komen zitten.”
donderdag om 14:51
Weer terug naar de band tussen Holleeder en Mieremet en Klepper. Holleeder gaat op een gegeven moment op advies van ‘de Allesweter’ een kop koffie drinken met de mannen. Dit gebeurt om de banden te herstellen.
donderdag om 14:48
Holleeder: “’s Ochtends was hij een gezellig man, maar als hij drinkt werd het een probleem. Cor was een moeilijke man. Dat was ook een moeilijke tijd voor mij, want hij was wel mijn vriend. En dan had je ook nog Sonja, voor wie het ook pittig was. En dat is mijn zus.”
donderdag om 14:45
Weer terug naar de band tussen Van Hout en Holleeder.
donderdag om 14:43
De officier van justitie wil het toch graag weten. Dat irriteert Holleeder:  “Ik weet hoe het werkt, u probeert me te pakken op kleine dingetjes.”
donderdag om 14:41
Het gaat om details in deze zaak. Zo ook de verkoop van de panden door Grifhorst aan Willem Endstra. Dat geld ging naar Van Hout en die betaalde weer aan Holleeder. De rechtbank en het OM willen hier duidelijkheid over. Holleeder kan die maar mondjesmaat geven. “Het gaat anders in de onderwereld, dan in de bovenwereld”, zegt Holleeder. “En alles wat ik zeg wordt aangepakt, dus ik ga niet in cijfertjes praten.”
donderdag om 14:35
De zitting is weer hervat.
donderdag om 14:22
De ruzie met Mieremet en Klepper is belangrijk omdat het de verhoudingen weergeeft tussen deze twee criminelen en Van Hout. Volgens Holleeder wilden deze twee mannen dat Van Hout dood zou gaan omdat Van Hout een bedreiging voor hem vormde.

Holleeder kocht naar eigen zeggen de ruzie af met een miljoen euro, maar omdat Van Hout bleef dreigen, zou hij alsnog moeten worden geliquideerd. Deze dreiging gold niet meer voor Holleeder.

donderdag om 14:16
De zitting van vandaag gaat dus weer nadrukkelijk om het verdwenen Heinekenlosgeld en de ruzie tussen criminelen John Mieremet en Sam Klepper. De reden hiervoor is dat Holleeder door uitleg te geven over zijn verleden, zijn onschuld wil aantonen.

Zo beschuldigen zijn zussen hem van het aansturen van de liquidatie op Van Hout in 2003 omdat hij uit zou zijn op het geld. Holleeder zegt dat dit onzin is en dat zijn zussen zelf volop van het geld hebben geprofiteerd en daarover hebben gelogen tegen het Openbaar Ministerie.

Volgens Holleeder reden genoeg om nu belastend over hem te verklaren. Het is naar eigen zeggen ook de reden dat hij openheid over zaken geeft over dingen waarover hij eerder heeft gelogen. Zoals wat er is gebeurd met het verdwenen losgeld.

donderdag om 13:21
Er wordt weer gepauzeerd. Ditmaal tot 14.30 uur.
donderdag om 13:11
Na de ruzie met Van Hout en de breuk volgt de verdeling. De panden in Alkmaar gaan volgens Holleeder naar Van Hout, de investeringen in Spanje naar Grifhorst en Holleeder wil alleen geld. Zijn panden op de Wallen worden opgekocht door Endstra.
donderdag om 13:09
Holleeder zegt hier nu ook als verdachte te zitten door de leugens van Mieremet. Holleeder zou volgens de crimineel het huis in de Deurloostraat hebben aangewezen. Holleeder zegt eveneens dat Mieremet samen met Willem Endstra heeft gelogen over zijn betrokkenheid met liquidaties.
donderdag om 13:03
Holleeder zegt dat het geld hem niet uitmaakte. “Geld is niet belangrijk voor mij”, aldus Holleeder. “Het is als een hamer voor een timmerman. Je moet er mee werken.” De rechter onderbreekt hem en zegt dat het een opvallende opmerking is voor iemand die een persoon heeft ontvoerd voor miljoenen. Holleeder: ja, je moet ergens beginnen.
donderdag om 13:01
Holleeder: “Ik heb het opgelost. Ik heb alle shit over me heen gekregen dat ik een overloper ben, maar ik heb het wel opgelost. Niet alleen voor Cor en mij, maar ook voor mijn familie.”

Holleeder zou later overstappen naar het kamp Mieremet en Klepper.

donderdag om 12:57
Uiteindelijk zou de garantie niet meer gelden voor Van Hout, omdat hij “maar bleef schreeuwen”, aldus Holleeder. Van Hout wilde Klepper en Mieremet namelijk betalen met lood (kogels). Dat zou de reden zijn dat er alsnog een moordpoging op Van Hout volgde in 1996.
donderdag om 12:56
Holleeder zegt van ‘de Allesweter’ de garantie te hebben gekregen dat met de betaling van een miljoen euro aan Klepper en Mieremet, de ruzie zou zijn afgelopen. Hij nam op aanraden van ‘de Allesweter’ ook crimineel Mink Kok mee naar een gesprek met de criminelen voor extra garantie. In café Wildschut in Amsterdam wordt aan Klepper en Mieremet duidelijk gemaakt dat het na de betaling afgelopen moet zijn. Kok zou tegen Klepper en Mieremet hebben gezegd hen wat aan te doen als er alsnog wat zou gebeuren.
donderdag om 12:40
Een bekende van Klepper woonde in hetzelfde blok als waar Van Hout is neergeschoten. Dat gebeurde in de Deurloostraat in Amsterdam. Klepper wist dus zelf wel waar Sonja (samen met Van Hout) woonde.
donderdag om 12:36
Mieremet heeft later in een interview in 2002 met de Telegraaf gezegd dat Holleeder de woning van Van Hout heeft aangewezen. Dat zou in aantekeningen staan van journalist John van den Heuvel. Dat noemt Holleeder volstrekte onzin.
donderdag om 12:34
Op 27 maart 1996 wordt een aanslag gepleegd op Van Hout in Amsterdam. Van Hout overleefde dit.
donderdag om 12:33
Uiteindelijk zou Holleeder duidelijk zijn gemaakt dat ze alleen nog Van Hout wilden liquideren omdat ze toch niet samen (met Holleeder) te pakken zouden zijn.
donderdag om 12:32
Holleeder zegt Van Hout te hebben gewaarschuwd. Die reageerde volgens hem met: “ach die leipies”. Volgens Holleeder sloeg hij zijn advies in de wind. Hij waarschuwde ook Sonja, de vrouw van Cor, om niet samen met Van Hout in de auto te gaan zitten.
donderdag om 12:29
‘De Allesweter’ maakte aan Holleeder duidelijk hoe gevaarlijk Mieremet en Klepper waren. Daarom betaalde hij.
donderdag om 12:28
Holleeder heeft dat bedrag uiteindelijk betaald, ondanks dat Van Hout dat niet wilde. Holleeder heeft dat bedrag samen met Grifhorst opgehoest.
donderdag om 12:26
De ruzie ging om een partij gestolen drugs. Van Hout zou deze hebben ‘geript’ van Klepper en Mieremet. Daarom moest er een miljoen euro worden betaald.
donderdag om 12:25
De rechtbank gaat nu weer in op de ruzie tussen Mieremet, Klepper aan de ene kant en aan de andere kant tussen Van Hout en Holleeder.
donderdag om 12:22
Ook journalist Bas van Hout zou weten wie ‘de Allesweter’ is. Van Hout heeft naar eigen zeggen lang met deze man gesproken. Van Hout zou hem ook de naam ‘de Allesweter’ hebben gegeven.
donderdag om 12:21
De naam van ‘de Allesweter’ valt weer. Deze peroon zou volgens Holleeder aan hem laten weten dat criminelen Sam Klepper (2000) en John Mieremet (2005) hem en Van Hout wilden laten doden. “Hij heeft dus mijn leven gered”, aldus Holleeder. Daarom noemt hij zijn naam niet.
donderdag om 12:18
Holleeder verklaart nog maar eens dat het altijd zijn doel was om middels het Heinekenlosgeld, uiteindelijk wit geld te gaan verdienen.
donderdag om 12:17
Het beheer van de panden ging uiteindelijk naar Thomas van der Bijl.
donderdag om 12:17
Holleeder verklaart dat Van Hout wilde dat Astrid die panden ging beheren. Maar Holleeder zegt dat niet te willen. Astrid moest van hem haar rechtenstudie afmaken. “Zij moest niet in de wereld terechtkomen, waar ik inzat”, aldus Holleeder.
donderdag om 12:14
Het geld werd onder andere geïnvesteerd in seksclub Satyricon in de Roompotstraat in Amsterdam en later in prostitutiepanden op de Achterdam in Alkmaar. Dat gebeurde door Holleeder en Van Hout in samenwerking met Grifhorst.
donderdag om 12:12
Er blijven vragen komen over de investeringen met het Heinekenlosgeld.
donderdag om 12:11
Toen die relatie stukliep, vertelde Holleeder Witzenhausen, dat hij Astrid wel moest blijven betalen.
donderdag om 12:10
Van Hout kwam met het idee om de toenmalige vriend van Astrid, Jaap Witzenhausen, strandtent Buddy Beach te laten beheren. Op die manier zou ook Astrid geld krijgen.
donderdag om 12:07
Holleeder zegt dat zijn zussen Astrid en Sonja hebben meegeprofiteerd van de verkoop van vastgoed.
donderdag om 12:06
De zitting is weer hervat.
donderdag om 11:34
De rechtbank stelt voor om te pauzeren. We gaan om 12.00 uur weer verder.
donderdag om 11:33
Holleeder zegt dat het zijn uiteindelijke doel was om ‘gewoon’ wit geld te verdienen. Dat kon met de opbrengsten van zijn handel in onroerend goed.
donderdag om 11:30
Volgens Holleeder had Van Hout zogenoemd Grifhorst aan een touwtje. Dat kwam mede doordat Van Hout Grifhorst op de hoogte had gebracht van de ontvoering.
donderdag om 11:15
donderdag om 11:07
Holleeder verklaart nu dat Grifhorst wist van de ontvoering van Heineken en Doderer in 1983. Van Hout zou hem namelijk door een gaatje in de loods hebben laten kijken om te laten zien waar ze mee bezig waren. Holleeder zegt daar bij te zijn geweest.
donderdag om 11:05
Holleeder vertelt nu dat het Heinekenlosgeld via een tussenpersoon bij Rob Grifhorst terecht is gekomen. De tussenpersoon is een drugshandelaar. Via deze man zou het geld in cocaïne in Zuid-Amerika worden geïnvesteerd.
donderdag om 11:00
Holleeder sneert nog even naar de officier. “Moet ik dus alleen herhalen wat ik aan de rechter-commissaris heb verteld.”
donderdag om 10:58
Officier van justitie: “Waarom vertelt u nu wel welke persoon u van en naar de grens heeft gereden in die vrachtwagen?” Holleeder zegt daarover te verklaren om dat hij nu heeft besloten om daar wel duidelijkheid over te geven. De officier van justitie noemt dit opvallend. “Waarom nu wel en niet in beslotenheid bij rechter-commissaris”, aldus het OM. “De kwestie zou toch wel aan bod komen”, zegt Holleeder.
donderdag om 10:52
De rechter weet genoeg.
donderdag om 10:52
Advocaat van Holleeder, Sander Janssen: “Moeten we nu ingaan op de verklaring van Ad van Hout? Veel punten die zijn verklaring niet onderbouwen. Moet ik hier nu ook op gaan inhaken? Want dan zijn we de hele ochtend bezig.”
donderdag om 10:49
Lees hier de verklaring van Holleeder zoals hij die maandag heeft gegeven over het Heinekenlosgeld.
donderdag om 10:48
Rechter: “En de verklaring van Ad van Hout?” Holleeder: “Ja, ik denk een beetje stoer doen.”
donderdag om 10:47
Dit klopt volgens Holleeder niet. “Als Van der Bijl het had opgegraven, dan had ik dat wel gezegd”, zegt hij. “Het gaat er namelijk niet om wie het heeft opgegraven. Net zoals zijn verhaal niet klopt dat hij het geld zou hebben omgewisseld bij een grenswisselkantoor.”
donderdag om 10:45
De rechtbank haalt nu de verkaring van Thomas van der Bijl aan. Die zegt dat hij het geld heeft opgegraven. Dat is ook de verklaring van Sonja Holleeder. Dat gebeurde volgens haar door Ad van Hout, de broer van Cor, en Van der Bijl.
donderdag om 10:44
In Nederland heeft Holleeder toen het geld van de ontvoering opgegraven in Lage Vuursche en via zakenman Rob Grifhorst geïnvesteerd in vastgoed.
donderdag om 10:41
Holleeder is toen door een man in een vrachtwagen naar Nederland gebracht en uiteindelijk weer terug naar Parijs. Holleeder: “Het was de vader van Ilonka, de vrouw van Leen Bosnie. Hij maakt in dit geval een uitzondering met het noemen van de naam.”
donderdag om 10:38
Dat doet hij ook uit veiligheidsoverwegingen, voor zichzelf en zijn familie. Hij refereert aan de raket die is afgevuurd op de rechtbank de Bunker, een dag voor zijn proces in de zaak Endstra in 2007.
donderdag om 10:37
Holleeder: “Van Hout en ik bedachten in Parijs om het losgeld in cocaïne te investeren in Zuid-Amerika. Volgens Holleeder hadden ze al voordat ze het geld in bezit hadden, contacten gelegd. Hij noemt de naam van de persoon die dit geregeld heeft niet.”
donderdag om 10:35
Het was de verantwoordelijkheid van Boellaard om Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer te bevrijden. Die zaten vast in zijn loods in Amsterdam. De ontvoering was in 1983. De twee mannen zaten drie weken vast.
donderdag om 10:34
Dat gebeurde in een auto die door Thomas van der Bijl (2006), een van de vermeende slachtoffers van Holleeder, was geregeld.
donderdag om 10:32
Toen zijn hij en Van Hout naar Parijs gegaan.
donderdag om 10:32
Dat is verdeeld door Holleeder onder mede-daders Frans Meijer, Jan Boellaard en Van Hout. “Dat gebeurde in pakjes”, zegt Holleeder. “Wisten niet hoeveel iedereen kreeg, maakte ook niet uit.”
donderdag om 10:30
Het gaat nu over het Heinekenlosgeld en hoe dat is verdeeld.
donderdag om 10:27
Er wordt door de rechter duidelijk gemaakt dat het wel opvallend is omdat hij tot negen jaar cel is veroordeeld voor de afpersing van Endstra. Als hij toen meer duidelijkheid had gegeven, had hij misschien minder straf gekregen. Maar ook dit had Holleeder naar eigen zeggen voor zijn zus over.
donderdag om 10:25
De rechtbank heeft nog enkele vragen over de investeringen van Holleeder en Van Hout met het Heinekengeld. Veel is in vastgoed gestoken. Dat gebeurde door Grifhorst.
donderdag om 10:24
Holleeder: Sonja heeft in januari 2013 vervolging afgekocht in het onderzoek naar de criminele erfenis van Van Hout voor 1,1 miljoen euro onder voorwaarde dat ze de waarheid sprak.
donderdag om 10:21
Holleeder: Ik heb nu alle reden om de waarheid te spreken.
donderdag om 10:20
De rechter vraagt Holleeder hiernaar omdat hij eerder onder ede heeft gelogen. Dus hoe moeten zijn verklaringen toen, maar vooral nu worden gezien in dit licht?
donderdag om 10:19
Holleeder zegt niet eerlijk over het Heinekenlosgeld te hebben verklaard omdat zijn zus Sonja onderwerp was van onderzoek Goudsnip. Dat draaide om de criminele erfenis van Van Hout. Als hij de waarheid had gesproken, over dat het geld was geïnvesteerd, zou hij zijn zus belasten. “Ik heb bewust gelogen om Sonja te beschermen”, aldus Holleeder. “Maar nu gaat het om levenslang”. Dat is de reden dat hij nu openheid geeft.
donderdag om 10:14
Holleeder wil dit omdat zijn zussen hem beschuldigen van de liquidatie op Van Hout omdat hij uit zou zijn op het geld. Dat klopt volgens hem niet en daarom wil hij uitleggen hoe het volgens hem is gegaan.
donderdag om 10:13
We gaan wederom het geld afkomstig van de Heinekenontvoering bespreken. De investeringen van dat geld in Amsterdam en Alkmaar en de relatie van Holleeder en Cor van Hout.
donderdag om 10:10
Er verandert iets in de planning. Op de tweede dag dat Sonja Holleeder wordt gehoord, 22 februari, zal Willem in de middag door het OM worden bevraagd. Sonja wordt daarom in de ochtend gehoord.
donderdag om 10:08
De rechtszaak is inmiddels hervat.
donderdag om 10:08
De zittingsdag staat in het teken van verklaringen van Holleeder. Voorzitter van de rechtbank Frank Wieland zal hem ondervragen over de zaken waarvan hij wordt verdacht. Het Openbaar Ministerie heeft laten weten dat zij mogelijk nog inhaken, maar niet veel vragen zullen gaan stellen.
donderdag om 10:05
De zittingszaal is zojuist geopend. De luiken van de zaal zijn nog wel gesloten. De ruimte waar Willem Holleeder en alle andere partijen zitten is afgesloten met kogelvrijglas.
donderdag om 09:58
Opvallend is dat de advocaten van Willem Holleeder nog niet binnen lijken te zijn. Ze lijken wat vertraagd.
donderdag om 09:55
De tweede dag in het proces tegen Willem Holleeder staat op het punt van beginnen. De planning is 10.00 uur en het lijkt een stuk rustiger. Maandag begon de zitting drie kwartier later door de grote toeloop van mensen en bijbehorende veiligheidscontrole.
woensdag om 15:54
NU.nl zal morgen bij de zitting aanwezig zijn en je middels dit blog op de hoogte houden van alle ontwikkelingen. Artikelen over de zaak vind je hier terug: Zaak Holleeder.
woensdag om 15:52
In deze video zie je waar Holleeder precies van wordt verdacht.
Voor deze misdaden staat Holleeder terecht en hier zijn ze gepleegd

Voor deze misdaden staat Holleeder terecht en hier zijn ze gepleegd

woensdag om 15:50
Donderdag en vrijdag zal Willem Holleeder worden bevraagd over de verklaringen die hij heeft afgelegd bij de rechter-commissaris in aanloop naar het proces. Zijn verklaring beslaat 127 handgeschreven velletjes papier. Rechtbankvoorzitter Frank Wieland ging maandag in vogelvlucht langs zaken waarvan Holleeder wordt verdacht. Het zorgde voor een stroom informatie, die door zijn veelzijdigheid soms moeilijk te volgen was. Donderdag zal er mogelijk concreter op zaken worden ingegaan.
woensdag om 15:41
Een lange rij wachtenden voor de Bunker op maandag, bestaande uit voornamelijk journalisten.
woensdag om 15:36
Donderdag wordt de rechtszaak tegen Willem Holleeder weer hervat. Volgens planning zal de zitting om 10.00 uur beginnen in de zwaarbeveiligde rechtbank de Bunker in Amsterdam-Osdorp. Maandag liep de zitting de nodige vertraging op vanwege de grote belangstelling en strikte veiligheidsmaatregelen. Zo mogen alleen geaccrediteerde journalisten een telefoon mee naar binnen nemen.
woensdag om 12:22
Dinsdag is het voorlopige schema bekend geworden van het verloop van de verdere zittingen in het proces tegen Willem Holleeder. De rechtbank heeft een overzichtspagina gemaakt waarop niet alleen het schema, maar ook de aanloop naar de zaak wordt uitgelegd.
dinsdag om 13:46
De rechtbank maakte dinsdag ook bekend dat de kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros eind juni en begin juli in de rechtbank verschijnen om hun verklaring af te leggen. Donderdag wordt het proces tegen Willem Holleeder hervat met zijn verhoor. Zie ook: https://www.nu.nl/zaak-holleeder/5120810/zussen-holleeder-getuigen-in-februari-en-maart-in-rechtbank-broer.html
dinsdag om 13:45
In maart is het de beurt aan Astrid Holleeder. Maandag 12, vrijdag 16 en vrijdag 23 zal zij in de rechtbank worden gehoord. Haar verklaringen zijn van belang, omdat zij zegt dat haar broer tegenover haar bekentenissen heeft afgelegd over betrokkenheid bij de moorden op Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004) en John Mieremet (2005). De ex-vriendin van Holleeder, Den Hartog zal eind maart en begin april getuigen.
dinsdag om 13:37
Dinsdag heeft de rechtbank van Amsterdam het voorlopige schema bekendgemaakt van het proces tegen Willem Holleeder. Zo is duidelijk geworden dat Sonja Holleeder op maandag 19, dinsdag 20 en vrijdag 23 februari zal worden gehoord. Donderdag 22 februari is ingeruimd als een reservedag.
dinsdag om 13:27
De advocaten van Willem Holleeder, Sander Janssen en Robert Malewicz, hebben maandag bepleit dat er geen harde bewijzen zijn voor de veronderstelde betrokkenheid van hun cliënt bij de liquidaties waarvan Holleeder wordt verdacht. Hun pleitnota is terug te lezen op de websitevan hun advocatenkantoor Cleerdin&Hamer.
maandag 5 februari om 16:33
Het Openbaar Ministerie koos er maandag voor om nog niet in te gaan op het verhaal van Holleeder, maar zei dat op een later moment zeker te gaan doen. Daarmee werd de zitting voor vandaag afgerond. Donderdag en vrijdag zijn er weer twee zittingsdagen gepland in de zwaarbeveiligde rechtbank ‘de Bunker’ in Amsterdam. NU.nl zal hierbij aanwezig zijn en middels dit Liveblog en artikelen lezers van alle gebeurtenissen op de hoogte houden. Ook andere ontwikkelingen in de zaak zullen via dit blog en met artikelen naar buiten worden gebracht.
maandag 5 februari om 16:30
Holleeder deed ook een opvallende uitspraak over zijn zus Astrid. Die zou hem er meerdere malen op hebben gewezen dat Van Hout Willem wilde doodschieten en dat hij hem beter voor kon zijn. Holleeder zegt hier ook bewijs voor te hebben in de vorm van opnamen van afgeluisterde telefoongesprekken.
maandag 5 februari om 16:27
Holleeder ging ook nog in op zijn band met zijn oude vriend Cor van Hout. Zo vertelde Holleeder dat Van Hout een onmogelijke man was. Daarnaast zou Van Hout zijn vrouw Sonja Holleeder meerdere malen hebben geslagen. Dat was volgens Willem het gevolg van het overmatige drankgebruik van Van Hout.
maandag 5 februari om 16:14
Omdat er in het proces vele namen voorbij komen heeft NU.nl een overzichtspagina gemaakt met een aantal profielen van hoofdrolspelers in deze zaak: https://www.nu.nl/zaak-holleeder.
maandag 5 februari om 16:11
Uiteindelijk zou een conflict tussen Mieremet en Endstra, over het uitbetalen van die miljoenen, volgens Holleeder ervoor zorgen dat de zakenman onder druk werd gezet door Mieremet. Holleeder beweert dat de twee het plan opvatten om Holleeder in een kwaad daglicht te zetten. Zo zou Endstra in zijn gesprekken met de politie hebben verteld dat Holleeder achter de aanslag op Mieremet in 2002 zat en dat hij Mieremet nog had gewaarschuwd. Allemaal onzin volgens Holleeder.
maandag 5 februari om 16:08
Holleeder ging ook dieper in op zijn relatie met Willem Endstra. Holleeder heeft een deel van het geld dat hij verdiende met het Heinekenlosgeld weer geïnvesteerd bij Endstra. Omdat deze investering zo succesvol was, introduceerde hij ook criminelen Sam Klepper (2000) en John Mieremet (2005) bij de zakenman.
maandag 5 februari om 16:02
Terugkijkend naar de middag van de eerste zittingsdag in de zaak tegen Willem Holleeder vallen een aantal dingen op. Zo was er de openheid van Holleeder over wat er is gebeurd met het verdwenen Heinekenlosgeld. Hij heeft altijd verklaard dat het geld was verbrand, maar nu zegt hij dat ze het hebben begraven toen ze werden achtervolgd door de politie. Later heeft Holleeder het geld opgegraven en laten investeren. Zie ook het verhaal op NU.nl: https://www.nu.nl/zaak-holleeder/5119313/holleeder-heb-heinekenlosgeld-zelf-opgegraven-en-laten-investeren.html
maandag 5 februari om 15:07
Inmiddels zit de eerste zittingsdag erop. Er is een hoop informatie voorbij gekomen waar later in deze zaak dieper op in zal worden gegaan. Zoals het Heinekenlosgeld, de ruzie tussen Holleeder en Cor van Hout, de banden tussen Holleeder en Willem Endstra en tegelijkertijd met crimineel John Mieremet.
maandag 5 februari om 15:04
De gesprekken tussen Endstra en de politie vonden plaats op de achterbank van een auto. Vandaar de naam. Endstra wees Holleeder in deze gesprekken aan als de moordenaar van Van Hout. Ook zou de zakenman Mieremet hebben gewaarschuwd voor de aanslag op zijn leven in 2002. Holleeder zou hier achter zitten. Onzin volgens Holleeder.
maandag 5 februari om 15:01
Holleeder gaat ook in op de band tussen Mieremet en Willem Endstra. Volgens Holleeder is Endstra zo onder druk gezet door Mieremet dat hij tijdens de achterbankgesprekken met de politie is gaan verklaren over Holleeder. “Dit verhaal is samen met Mieremet bekokstoofd”, zegt Holleeder.
maandag 5 februari om 14:27
De rechter gaat in vogelvlucht langs verschillende zaken zoals de aanslag op Mieremet in 2002. Holleeder wordt ervan verdacht hiertoe opdracht hebben gegeven. Volgens Holleeder wilde Mieremet hem vermoorden, maar zit hij niet achter de aanslag op Mieremet en zijn latere liquidatie in 2005.
maandag 5 februari om 14:13
Holleeder zegt op aanraden van de ‘allesweter’ af en toe een kop koffie met Mieremet en Klepper te hebben gedronken om de vrede te bewaren. Hij deed naar eigen zeggen of hij ruzie had met Van Hout.
maandag 5 februari om 14:07
Holleeder: Grifhorst en ik hebben allebei de helft op ons genomen en betaald. Toen hebben Thomas van der Bijl en ik Cor in Frankrijk opgezocht (waar hij na de aanslag verbleef). Wij hebben Cor duidelijk gemaakt dat we hebben betaald. Van Hout was hier erg boos over.
maandag 5 februari om 14:01
Het bedrag moest betaald worden om een einde te maken aan het conflict. Hij zegt deze informatie te hebben ontvangen van een man die de zogenaamde ‘allesweter’ wordt genoemd. Holleeder wil niet zeggen wie dat is. “Omdat die man mij heeft geholpen.”
maandag 5 februari om 13:59
Holleeder zegt een miljoen te hebben betaald aan Mieremet en zijn criminele handlanger Sam Klepper (2000), nadat hem duidelijk werd dat het anders een bloedbad zou worden. “En als die mannen dat zeggen, dan gebeurde dat”, verduidelijkt Holleeder.
maandag 5 februari om 13:54
De rechter ondervraagt Holleeder nu over de verhouding Mieremet en Van Hout. De twee zouden een conflict hebben gekregen en Van Hout zou Mieremet een schele hebben genoemd. Mieremet waarschuwt Holleeder dat hij niet met Van Hout in een auto moest gaan zitten. Volgens Holleeder is Mieremet verantwoordelijk voor de aanslag op het leven van Van Hout in 1996 in Amsterdam. “We wisten dat dit ging gebeuren”, aldus Holleeder.
maandag 5 februari om 13:48
Thomas van der Bijl heeft altijd verklaard dat hij voor Van Hout en Holleeder het geld in Parijs heeft opgegraven. Holleeder ontkent dit. Het geld is volgens hem begraven bij het dorp Lage Vuursche, in de provincie Utrecht. “Want je gaat het geld niet mee de grens over smokkelen”, aldus Holleeder. Ze zouden het geld hebben begraven omdat ze werden achtervolgd door de politie.
maandag 5 februari om 13:46
De opbrengsten van deze investering worden verdeeld tussen Van Hout en Holleeder. Holleeder zou hier een bedrag van 11,5 miljoen aan hebben overgehouden. Een deel hiervan investeerde hij bij Endstra.
maandag 5 februari om 13:37
Holleeder bevestigt een deel van het Heinekenlosgeld te hebben begraven en later aan familievriend van Holleeder, Rob Grifhorst, te hebben gegeven. Die heeft dat geld vervolgens geïnvesteerd in vastgoed. Hiermee zou veel geld zijn verdiend.
maandag 5 februari om 13:35
Ook wordt de persoonlijke relatie tussen Holleeder en Cor van Hout besproken. Holleeder zegt dat Van Hout bij tijd en wijle onhandelbaar was. “Hij was echt onmogelijk. Hij heeft Sonja (zijn vrouw) slechter behandeld dan ik dacht”, aldus Holleeder. Volgens Willem zou Cor Sonja hebben geslagen. Dit zou ook blijken uit de afgeluisterde telefoongesprekken met Willem.
maandag 5 februari om 13:29
De rechter en Holleeder bespreken nu de Heineken-ontvoering en de nasleep daarvan. Zo bevestigt Holleeder het verhaal dat een band de melodie van ‘heerlijk, helder, Heineken’ speelde op een feest dat was belegd voor Cor van Hout. Het feest werd gehouden in het Marriott-hotel in Amsterdam om de vrijlating van Van Hout te vieren nadat hij zijn straf voor de ontvoering had uitgezeten.
maandag 5 februari om 13:20
maandag 5 februari om 13:19
Zijn zussen, naast Astrid ook Sonja, zouden volgens Holleeder uit zijn op het geld. Ze hebben in hun verklaring tegen het Openbaar Ministerie gelogen over de criminele erfenis van Cor van Hout. Sonja heeft voor 1,1 miljoen euro vervolging in deze zaak afgekocht.
maandag 5 februari om 13:14
Hij zegt dat het beeld dat van hem is neergezet door zijn zus Astrid, een beest, niet klopt. “Het omgekeerde is waar”, aldus Willem. Hij is er altijd voor zijn familie geweest.
maandag 5 februari om 13:11
Willem Holleeder gaat nu verklaren.
maandag 5 februari om 13:10
De rechter noemt het een ongemakkelijk situatie. Oplossing zou zijn voor De Vries zich voor april te laten horen door de rechter-commissaris en dan later op zitting te verklaren. Hij moet het pand verlaten.
maandag 5 februari om 13:07
Peter R. de Vries voor aanvang van de zitting in Amsterdam.
maandag 5 februari om 13:07
De misdaadjournalist heeft laten weten dat hij op zitting wil worden gehoord. De rechter maakt hem nu duidelijk dat hij niet als journalist aanwezig kan zijn. Hij kan namelijk als getuige niet eerst naar de verklaring van Holleeder luisteren.
maandag 5 februari om 13:03
De zitting wordt hervat. De rechter vraagt Peter R. de Vries de zittingszaal binnen te komen. Hij is namelijk formeel een getuige in deze zaak.
maandag 5 februari om 12:54
De verdediging van Holleeder weerspreekt dit beeld en zegt te kunnen bewijzen dat er van Holleeder een karikatuur is ontstaan. Dat hij niet de spil is in de Amsterdamse onderwereld zoals door het OM wordt betoogd. Holleeder heeft geen liquidaties aangestuurd en hiervoor is ook geen enkel bewijs. Advocaat Sander Janssen zei aan te kunnen tonen dat Holleeder zijn familie niet heeft geterroriseerd en dat de zussen aantoonbaar leugenachtig hebben verklaard.
maandag 5 februari om 12:51
Volgens de officieren van justitie beschikken zij over vele getuigenverklaringen en ondersteunend bewijs waarmee ze hun stelling over Holleeder kunnen onderbouwen. Zij zien deze rechtszaak als de uiteindelijke demythologisering van een persoon die werd bestempeld als een knuffelcrimineel. Zijn eigen belang heeft altijd voorop gestaan in zijn zoektocht naar geld, macht en status. Personen die hem daarbij in de weg stonden, schakelde hij uit. De verklaringen van Holleeder zijn leugenachtig gebleken. Zo zou zijn zus Astrid nooit zijn raadgever zijn geweest en was er voor 2013 volgens Willem slechts summier contact. Het OM zei ter illustratie dat er alleen al tussen mei 2004 en augustus 2005 sprake was van 576 contactmomenten tussen Astrid en haar broer. In vele gevallen op voorspraak van Willem.
maandag 5 februari om 12:39
De ochtend van de eerste procesdag in de zaak tegen Willem Holleeder is als volgt samen te vatten. De zaak begon door de grote aandacht met de nodige vertraging. Beide partijen begonnen daarna met hun openingsverklaring. Het Openbaar Ministerie was als eerste aan de beurt en liet weten vol vertrouwen te zijn dat er kan worden aangetoond dat Holleeder een kille moordenaar is.
maandag 5 februari om 12:08
De mededeling zorgt voor de nodige consternatie onder de aanwezige media, die een belangrijk stuk van hun werk zien wegvallen. Holleeder zelf had overigens geen bezwaar tegen het opnemen van zijn stem.
maandag 5 februari om 12:00
De rechter laat nu weten dat er geen audiovisuele opnamen of audio van de verklaring van Holleeder in de rechtszaal mogen worden verspreid. Met die mededeling wordt er geschorst tot 13.00 uur.
maandag 5 februari om 11:58
Advocaat Janssen sluit af met de woorden dat zij zullen aantonen dat Holleeder niet diegene is die de opdrachten heeft gegeven voor de moorden waarvan hij wordt verdacht. Ook zou hij niet zijn familie hebben geterroriseerd zoals Astrid Holleeder in haar boek Judas omschrijft. Janssen voegt hieraan toe dat Holleeder geen spil is in de onderwereld en dat er van hem een karikatuur is ontstaan.
maandag 5 februari om 11:46
We krijgen nu een schema te zien, opgesteld door de recherche in 2004, met mogelijke verbanden tussen personen in het criminele milieu. De personen en onderlinge lijntjes zijn talloos.
maandag 5 februari om 11:43
Janssen laat nu een lijst zien van mensen die zijn vermoord of pogingen daartoe in de Amsterdamse onderwereld in de periode 1996 tot en met 2011. Hij doet dit om te duiden hoeveel conflicten er waren en dat de moorden waarvan Holleeder wordt verdacht, ook door anderen gepleegd kunnen zijn.
maandag 5 februari om 11:23
Advocaat van Holleeder, Sander Janssen voert nu het woord. Hij zegt dat er geen enkel DNA-spoor is, vingerafdrukken zijn of telefoontaps die zijn cliënt koppelen aan de liquidaties waarvan hij wordt verdacht.
maandag 5 februari om 11:16
Hij zegt meer duidelijkheid over de tapgesprekken, het contact met Astrid zoals door het OM betoogd, te kunnen geven als hij door de rechter zal worden bevraagd over het boek Judas, dat zij schreef.
maandag 5 februari om 11:14
Holleeder gaat nu in op het betoog van het OM.
maandag 5 februari om 11:12
In het betoog van het Openbaar Ministerie laten zij weten dat Holleeder heeft verklaard dat zijn zus Astrid geen adviseur van hem was zoals zij heeft gezegd. Voor 2013 zou er nauwelijks contact zijn geweest. Ze gingen wel eens een broodje eten, maar niet veel meer dan dat. Het OM somt nu de contactmomenten op tussen Holleeder en Astrid, op basis van telefoontaps. Tussen mei 2004 en augustus 2005 waren er 576 momenten. Ze nemen zijn verhaal niet serieus.
maandag 5 februari om 10:55
Dit verandert met de verklaringen van kroongetuige Fred Ros. Holleeder wordt hierop aangehouden in december 2014.
maandag 5 februari om 10:54
Tammes noemt de zaak tegen Holleeder een kwestie van lange adem. “Holleeder was vaak onderwerp van onderzoek, maar nooit was een verdenking sterk genoeg om hem te vervolgen”, aldus de officier van justitie.
maandag 5 februari om 10:48
Officier van Justitie, Sabine Tammes, leest de verdenkingen op tegen Holleeder. Het aansturen van de poging tot liquidatie van John Mieremet op 26 februari 2002 in Amsterdam en zijn moord in 2005 in Pattaya, Thailand.
Het aansturen van de moord op Cor van Hout op 24 januari 2003 in Amstelveen en doodslag op Robert ter Haak die naast Van Hout stond. Daarnaast ook betrokkenheid bij de moord op Willem Endstra op 17 mei 2004 in Amsterdam en poging doodslag op Endstra’s zakenrelatie David Denneboom, die naast de zakenman stond. Dan zijn er nog de moorden op Kees Houtman op 2 november 2005 in Amsterdam en Thomas van der Bijl op 20 april 2006 in Amsterdam.
maandag 5 februari om 10:41
De rechtszaak is van start gegaan. De rechter laat weten dat de vertraging niet kwam omdat zij rustig aan de koffie zaten. De volgende keer zal het anders geregeld gaan worden, zodat de zaak op tijd kan beginnen.
maandag 5 februari om 10:34
Er worden nog steeds mensen gefouilleerd die de rechtszaak bij willen wonen. De publieke ruimte is nog niet volledig vol.
maandag 5 februari om 10:21
De aandacht voor de zaak tegen Holleeder is zoals te verwachten erg groot.
maandag 5 februari om 10:18
Ook een van de advocaten van Holleeder, Sander Janssen, moest zijn schoenen uitdoen ter controle. Alleen geaccrediteerde pers is toegestaan een telefoon mee naar binnen te nemen.
maandag 5 februari om 10:14
De rechtszaak tegen Willem Holleeder staat op het punt van beginnen. Door de strenge beveiliging is de starttijd van 10.00 uur niet gehaald.

volkskrant zaterdag – Wat heeft Willem Holleeder ons al gekost?