Slachtoffer belde 112 na gewapende beroving van kilo wiet

CUIJK – Tegen twee mannen uit Wijchen (37) en Dordrecht (56) is maandag 24 maanden cel geëist voor een gewapende overval aan de Berenkuil in Cuijk. Daar moest een man op 11 november vorig jaar onder bedreiging een kilo wiet afgeven. De verdachten ontkennen alle betrokkenheid bij de ‘ripdeal’.

 

Het slachtoffer had in Nijmegen een kilo hennep gekocht om door te verkopen. De wietbezitter had afgesproken met twee mannen op het parkeerterrein van de Berenkuil: hij zou 3.500 euro voor de drugs krijgen.

De kopers reden die avond het terrein op in hun auto.  Het slachtoffer had zelf ook een vriend meegenomen.

112

,,Wij hebben al een strafblad, dus we zijn al veroor­deeld.

verdachte van beroving

De ‘klanten’ vroegen om ‘korting’. Daar ging de eigenaar van de softdrugs niet mee akkoord. De jongste koper trok daarop een pistool en laadde dit door. De twee namen vervolgens de kilo hennep mee en reden weg. Het slachtoffer noteerde het kenteken van de auto en belde opvallend genoeg het alarmnummer. ,,Normaal gesproken blijft dit soort criminaliteit buiten zicht van de politie”, stelde officier van justitie H. Storij. ,,Slachtoffers doen niet snel aangifte.” Het Openbaar Ministerie zag het als een ‘zeer ernstig feit’. Juist omdat er een vuurwapen was gebruikt op een openbaar toegankelijke plaats.

Het kenteken stond op naam van de Dordrechtenaar. Zowel deze man, als de Wijchenaar werden later herkend door een getuige bij een ‘meervoudige foto-confrontatie’.

Alibi

Advocaat M. Nillessen van de Dordrechtenaar zette grote vraagtekens bij dat laatste bewijs. De getuige gaf bij een later verhoor bij de rechter-commissaris aan dat hij het gevoel had dat hij ‘iemand moest kiezen’ uit het fotomapje. Hij zou echter slechts hebben gedacht dat de Dordrechtenaar en de Wijchenaar het meest op de daders leken.

Volgens het Openbaar Ministerie rammelde ook het alibi van de Dordrechtenaar. De man vertelde bij de politie dat hij die dag een verjaardagsfeestje had gevierd bij zijn huis én hij dat hij zijn zoon had weggebracht naar een discotheek. Volgens Storij vonden die activiteiten op andere tijdstippen plaats en stonden ze betrokkenheid bij de overval niet in de weg.

Bitter

De 37-jarige Wijchenaar wist niet wat hij die dag had gedaan. 11 november was namelijk ‘geen bijzondere dag’ voor hem. De jongere man was bijzonder boos over de ‘onterechte aanklacht’.  ,,Wij hebben al een strafblad, dus we zijn al veroordeeld”, zei hij bitter. Het OM wees op in zijn huis gevonden schoenen en een pet die zouden zijn gedragen bij de overval. Advocate F. Schoolderman van de Wijchenaar vond dat deze veel gebruikte voorwerpen ‘zonder specifieke kenmerken’ geen overtuigend bewijs vormden.

De uitspraak is over veertien dagen.