Vijf jaar cel voor aanslag met handgranaat op auto oud-voetballer Evander Sno

De rechtbank in Amsterdam heeft de 31-jarige Virgil L. veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar wegens het plegen van een aanslag op de auto van ex-020voetballer Evander Sno met een handgranaat. Een scherf doorboorde het bedje waarin een kind van anderhalf sliep.

 

Evander Sno (links) in 2009 namens 020 in duel met Franklin Cale van Ajax Cape Town. Sno speelde onder meer speelde voor Ajax, RKC, NEC en het Schotse Celtic. © ANP

De aanslag gebeurde in de nacht van 9 op 10 juli 2017. Sno at op dat moment met zijn familie in café-restaurant Sowieso in de Tweede Hugo de Grootstraat. De Audi Q7, die op naam stond van zijn broer, stond om de hoek geparkeerd in de Van Reigersbergenstraat.

Het voertuig raakte zwaar beschadigd. Ook enkele woningen liepen schade op door scherven van de granaat. Een scherf belandde in het ledikant van de slapende baby. De rechtbank noemde het een wonder dat er niemand gewond is geraakt.

Op camerabeelden (zie verder hieronder) was te zien dat een man kort voor de ontploffing de granaat onder de auto schopte en wegliep. Onderzoek leidde de politie naar de verdachte.

Dna

Op de beugel van de ontplofte granaat, de slagpin en de ring daaraan – precies de relevante onderdelen – zat het dna van de zwakbegaafde Virgil L. uit Amsterdam-Zuidoost. Zijn telefoon en de telefoon van Sno’s vermoede afperser – de voetballer werd al jaren afgeperst – waren rond de aanslag in de buurt.

Tegen L. was zeven jaar cel geëist. De man heeft ontkend. L.’s verklaring dat hij het explosief eerder in handen zou hebben gehad en dat zo zijn dna op het wapentuig was gekomen, verwees de rechtbank naar het rijk der fabelen.