Vuurwerkfanaten veroorzaken flink oponthoud op A12 richting Arnhem

IVEN – Vuurwerkliefhebbers en dagjesmensen uit Duitsland zorgen vrijdag al sinds de ochtend voor een flinke vertraging op de A12 tussen de Duitse grens en Duiven, richting Arnhem. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

 

Nederlanders kopen het nodige vuurwerk voor Oud en Nieuw over de grens.

Nederlanders kopen het nodige vuurwerk voor Oud en Nieuw over de grens. © Flip Franssen

Het is geen publiek geheim dat vuurwerk in Duitsland goedkoper is dan in Nederland. Ook zijn er bij onze oosterburen pijlen en potten te koop die hier niet te verkrijgen zijn. Gelderlanders brengen daarom in groten getale voor Oud en Nieuw een bezoekje aan een verkooppunt vlak over de grens. Op de terugweg leidt dat tot oponthoud.

Ook zijn veel Duitsers nu vrij van werk. Zij rijden juist naar Nederland voor een dagje uit, merkt de VID. ,,Natuurlijk zijn we zelf niet bij de file, maar het is opvallend dat we ieder jaar weer een zelfde soort aantal vertragingen zien rond deze tijd van het jaar’’, zegt een woordvoerster.

Ze durft dan ook te stellen dat de vertraging op de A12 vooral wordt veroorzaakt door mensen die Duits vuurwerk inslaan.

Ook morgen file bij de grens

De VID maakte rond 14.00 uur een melding van een vertraging van ongeveer een half uur op de A12. Omdat de berekeningen van de instantie uitgaan van het oponthoud dat de voorste auto in een file heeft gehad, is het alleen lastig in te schatten hoe lang de extra reistijd precies bedraagt, zegt de voorlichtster.

Ook voor morgen wordt vanaf halverwege de ochtend file voorspeld op de A12. ,,Ik had voor vandaag eigenlijk ook wel een file in de richting van Duitsland verwacht, maar die was er alleen toen eerder op de dag een ongeluk gebeurde op de snelweg. Een zogenoemde kijkersfile was dat, inderdaad. Ik weet niet zeker hoeveel file er morgen zal staan.’’