Wie geldzorgen heeft, heeft vaker pijn

iStock_000035958546_Large_0

Alsof financiële zorgen alleen nog niet genoeg zijn: mensen die daar last van hebben, hebben ook nog eens vaker pijnklachten. “Financiële onzekerheid doet letterlijk pijn.”

Het Amerikaanse onderzoek wordt beschreven op de wetenschappelijke site EurekAlert. Wetenschappers ontdekten dat geldzorgen pijn veroorzaken, de pijngrens verlagen en er daardoor toe leiden dat mensen meer pijnstillers kopen.

Meer pijnstillers
Gezinnen waarin allebei de volwassenen werkloos zijn, gaven in 2008 20 procent meer uit aan pijnstillers dan huishoudens waarin minstens één volwassene werkt. In de periode waarin het onderzoek liep, gaven zij bijna twee keer zo vaak aan dat ze pijn hadden.
Maar hoe kan dat? Volgens de onderzoekers zorgen geldproblemen ervoor dat mensen het gevoel hebben dat ze minder controle hebben over hun leven. Daardoor krijgen ze angstgevoelens en stress. Die processen zijn hetzelfde als de lichamelijke processen voor pijn.

Geldzorgen in Nederland
In Nederland maakt 31 procent van de volwassenen zich volgens het Nibud vaak zorgen over geld. 22 procent had in 2015 ernstige betalingsachterstanden.RTL Nieuws