Wie zijn de mongols?

Wie zijn de Mongols? Dat vraagt iedereen zich af na de heftige vecht- en schietpartij in het Rotterdamse van der Valk hotel tussen deze motorbende en de Hells Angels gisteravond.

Ruzie met de Hells Angels

EenVandaag spreekt met de Duitse voormalig politieman Stefan Schubert. Hij schreef een boek over de opmars van motorbendes. ‘Onderwereld op Wielen’ Hij legt uit dat deze motorbende Mongols is opgericht in 1969 in de Verenigde Staten. Bijna vanaf het begin hebben ze ruzie met de Hells Angels omdat het die motorbende niet bevalt dat de Mongols snel veel leden krijgen. Bovendien is er onenigheid over wie de naam Californië achter op zijn leren jack mag zetten. In 2002 loopt het totaal uit de hand tussen de twee motorbendes: tijdens het legendarische Casino-fight vallen er doden en gewonden:

Onrust

Het eerste Europese chapter van de Mongols wordt opgericht in Bremen, Duitsland in 2010. En er volgen er meer. Amsterdam is in 2014 aan de beurt.  De komst van steeds meer motorclubs zoals de Mongols maar ook Satudarah, No Surender en de Bandidos zorgt voor onrust verschillende Europese landen, waaronder Nederland. Motorclubs maken ruzie  en gaan elkaar te lijf, zoals hier in maart van dit jaar in Sittard: