40 wietplanten met coronavirus planten moet 10 weken in quarantaine tent

Aan de slag

Maak wat ruimte vrij in de kamer waar je je kweektent wil hebben of bouw hem ergens anders waar je wat meer ruimte hebt, maar zorg er dan wel voor dat de kweektent nog door de deur kan wanneer je hem helemaal in elkaar hebt zitten. Bij iedere kweektent zit een bouwbeschrijving die je moet volgen, het komt meestal neer op het in elkaar schuiven van alle stokken waarna je het tentdoek eromheen spant. Wanneer je klaar bent kun je je kweektent op zijn plek zetten. Zorg voor wat extra ruimte rondom zodat je ruimte hebt voor alle slangen en draden en spullen zoals een extern voorschakelapparaat van je kweeklamp.

Wanneer de tent staat, kun je de lamp ophangen, handig zijn hierbij in hoogte verstelbare hangers.

Wanneer de tent staat, kun je de lamp ophangen, handig zijn hierbij in hoogte verstelbare hangers.

Wanneer de kweektent goed en wel op zijn plek staat kun je de lamp ophangen. Dit gaat het makkelijkst met in hoogte verstelbare hangers zoals deze heavy duty hangers. Doordat ze in hoogte verstelbaar zijn kun je de lamp gemakkelijk verstellen wanneer de planten hoger worden of wanneer je tijdens het verzorgen je hoofd er niet tegenaan wil stoten. Een LED kweeklamp heeft doorgaans alleen een stekkerkabel dus dat is gemakkelijk. Een HPS kweeklamp komt met een zogenaamd voorschakelapparaat. Deze zitten in sommige gevallen aan de lamp zelf vast, maar kunnen ook extern geplaatst zijn. Er zijn kant en klare systemen maar je kunt ook zelf een voorschakelapparaat (VSA) kopen. Kies dan bij voorkeur voor een digitale ballast die je kunt dimmen. Deze kosten wat meer, maar zijn veiliger doordat ze minder heet worden en wanneer het warm is in de zomer kun je ze dimmen. Heb je een analoge ballast, dan moet je die dus op een vuurvaste ondergrond zoals een stenen plaat of iets dergelijks zetten vanwege de hitte. Een externe ballast is verder aan te raden omdat je deze buiten de kweektent plaatst en de warmte die hij afgeeft zo niet voor temperatuurproblemen bij je planten zorgt. Sluit de lamp vast op het voorschakelapparaat aan maar laat de stekker nog even uit het stopcontact.

Hangt de lamp op zijn plek dan ga je verder met de afzuiger en het koolstoffilter. Deze hang je boven in je kweektent op. Kies een afzuiger met voldoende capaciteit en een koolstoffilter die daarop aansluit. Ook heb je een luchtslang nodig met dezelfde diameter. Raadpleeg je verkoper voor de juiste materialen of lees dit artikel nog eens door. Met behulp van wat duct tape sluit je de zuigende kant van de afzuiger aan op je koolstoffilter. Soms kan dit rechtstreeks maar als dit niet gaat zet er dan een stuk luchtslang tussen. Aan de blazende kant van de afzuiger sluit je sowieso een stuk luchtslang aan en dat leid je door een van de openingen in je kweektent door naar buiten. Een kleine kweektent kan zijn lucht gewoon kwijt in de ruimte waar hij staat. Wanneer je een raampje open laat staan gaat dit prima. Bij een grote kweektent dien je de lucht op een of andere manier rechtstreeks buiten het huis af te voeren. Daar zijn verschillende manieren voor, maar we beperken ons hier tot de wat kleinere kweekruimtes voor hobbyisten. De koolstoffilter met afzuiger hang je vervolgens met spanbanden op aan het plafond van je kweektent, er zijn speciale stangen in de tent waaraan je het kunt ophangen. Aan de onderkant van je kweektent zitten speciale openingen die verse lucht binnenlaten zonder dat er licht doorheen kan, dus dat is makkelijk.

Hang het koolstoffilter en de afzuiger op met stevige spanbanden.

Hang het koolstoffilter en de afzuiger op met stevige spanbanden.

De belangrijkste apparatuur zit nu aangesloten, je hebt alleen nog een ventilator nodig om de lucht in de tent te laten circuleren. Zet deze niet op de hoogste stand en richt hem ook niet direct op je planten maar laat hem vlak boven het bladerdek blazen zodat de planten lichtjes in beweging blijven. Een zwenkventilator is nog beter maar die kun je niet altijd kwijt. Voor kleine kweektenten zijn zogenaamde clip-on fans handig want die kun je aan de stangen van je kweektent vastknijpen. Als alles aangesloten zit haal je de stekkers van alle apparatuur door de daarvoor bestemde opening naar buiten en kun je je concentreren op het aansluiten ervan.

De afzuiger en de ventilator kun je direct op een stopcontact aansluiten maar om de lamp automatisch aan en uit te laten gaan en voor de veiligheid dien je de lamp aan te sluiten op een timer en een relais. Een relais vangt de piekstroom op bij het aanslaan van de lamp waardoor de timer niet zal doorbranden. Wel zo veilig dus doe dit nooit zonder relais. Een relais aansluiten is erg lastig, en daarom adviseren we om een kant en klare timer met ingebouwde relais zoals deze Timerbox aan te schaffen. Een HPS lamp sluit je aan op een voorschakelapparaat en het voorschakelapparaat op zijn beurt op de timerbox.

Een digitale en dimbare en externe ballast heeft de voorkeur.

Een digitale en dimbare en externe ballast heeft de voorkeur.

Als alles is aangesloten is het tijd om alles nog een keer goed na te lopen. Controleer of alles stevig vast zit en er geen lucht of licht in en uit de tent lekt. Zitten alle kabels veilig en zijn er geen losse elektrakabels die kortsluiting zouden kunnen veroorzaken? Heb je alles goed aangesloten? Als je alles gecontroleerd hebt kan de stekker in het stopcontact en kun je met kweken beginnen. Luister ook nog even goed naar het geluid dat je afzuiger en ventilator produceert, is het buiten te horen dan moet je wellicht het een en ander dempen met isolerende slangen of een stiller type afzuiger kiezen. Zorg er ook voor dat er geen elektronica of kabels op de bodem van je tent liggen want daar ga je straks met water werken! Hou alles wat met elektra te maken heeft daarom minimaal hoger dan een meter boven de vloer. Laat de lamp een tijdje branden en controleer ook of het in de tent niet te heet wordt. Het zou idealiter tussen de 20 en 27 graden moeten zijn.

 

Update 30-9-2016: Een oplettende lezer wees ons erop dat we te weinig over het veilig aansluiten van een kweektent melden in dit artikel. Uiteraard vinden wij ook dat veiligheid voorop moet staan wanneer je zelf thuis wiet gaat kweken. Vandaar dat we meteen een volledig artikel aan de veiligheid hebben geweid. Vergeet deze veiligheidsmaatregelen dus niet in acht te nemen.

Veiligheid voorop!