Beleggers storten zich massaal op wiet

Cannabis is in. Beleggers keken al verlekkerd naar deze nieuwe markt. Het enthousiasme kent inmiddels bijna geen grenzen meer.

Wietplanten krijgen water op een plantage in Californië.
Wietplanten krijgen water op een plantage in Californië.Foto: Reuters

Steeds meer beleggers steken hun geld in bijvoorbeeld een Amerikaanse cannabistracker. Dit is een passief beleggingsinstrument dat koersbewegingen volgt van aandelen van bedrijven in de wietsector. Woensdag werden van deze tracker, de ETFMG Alternative Harvest-etf, bijna zes miljoen stukken verhandeld, blijkens data van Bloomberg. In de afgelopen zeven dagen steeg de waarde van deze wiet-belegging met bijna 18%.

Beleggers gokken erop dat de cannabismarkt flink blijft groeien. De seinen daarvoor staan op groen. Zo staat de Amerikaanse staat Californië recreatief gebruik van cannabis vanaf dit jaar toe. Sindsdien is er, volgens Fortune, bijna $2 mrd in cannabis geïnvesteerd op de beurzen.

Medicinaal gebruik van cannabis is al in 29 van de 50 Amerikaanse staten mogelijk, al werd donderdagavond bekend dat minister van justitie Jeff Sessions van zins is het gedoogbeleid van marihuana, een cannabisproduct, terug te draaien. Ook buiten de VS staan enkele landen, waaronder Nederland, het toe. In juli van dit jaar volgt Canada, dat de softdrug in het hele land zal toelaten voor recreatief gebruik. En donderdag kondigde Australië aan de export van medicinale cannabis toe te staan.

Studies

Diverse wetenschappelijke studies laten het nut van de plant zien, bijvoorbeeld bij de behandeling van migraine en chronische pijn. Ook de CBD-olie, die uit cannabis gewonnen wordt, zou veelbelovend zijn.

Nu nog wordt de omvang van de cannabismarkt volgens een artikel in Forbes op $7,7 mrd geschat. Maar onderzoeksbureau Brightfield Group verwachteen groei naar ruim $31,4 mrd in 2020. Volgens Grand View Research zal de totale markt van medicinale cannabis in 2025 al bijna $56 mrd omvatten.

De bomen lijken tot in de hemel te groeien. Toch is er ook kritiek. Volgens een rapport van GT Research zijn de verwachtingen voor recreatief gebruikte cannabis veel te optimistisch, meldt Forbes. Zo zou een onwaarschijnlijk groot deel van de bevolking in Canada, volgens sommige studies zo’n 17%, de drugs willen proberen.

Maar dat mag de pret onder beleggers niet drukken, hoewel met de stijgende interesse ook een nieuwe bubbel kan ontstaan op de financiële markten. De nieuwe Amerikaanse cannabistracker spoot weliswaar omhoog, de afgelopen week, hij kan natuurlijk ook hard naar beneden. Ondanks alle belangstelling daalde de wiettracker donderdag al even met bijna 8%, mogelijk in een reactie op de opmerkingen van minister Sessions over het gedoogbeleid van marihuana.

Niet de eerste wiettracker

De Amerikaanse tracker die bedrijven in de medicinale cannabis volgt, is niet de eerste. Vorig jaar kreeg het Canadese fondsenhuis Horizons ETF’s al een vergunning voor hun tracker. Sinds deze tracker live ging, is de koers meer dan verdubbeld.

Beide trackers zijn ook in Nederland verkrijgbaar, onder andere bij Binck Bank. Volgens Hans Oudshoorn, beleggerstrainer bij BinckBank, zijn de verschillen tussen de twee trackers klein. ‘Ze investeren in nagenoeg dezelfde bedrijven, alleen de weging is wat anders.’ Ook berekenen beide trackers 0,75% aan kosten, wat voor een passief fonds aan de hoge kant is. ‘En daar komen ook nog valutarisico’s bij.’

Volgens Oudshoorn kan beleggen in cannabis een slimme keuze zijn, maar hij is niet onverdeeld enthousiast. Verschillende bedrijven zijn volgens hem al aardig hoog gewaardeerd. ‘Het is de vraag of ze die belofte zullen waarmaken. Direct beleggen in de bedrijven die gunstiger gewaardeerd zijn, kan lucratiever zijn.’