Beschoten coffeeshop gesloten door gemeente

Coffeeshop DNA, in het pand waar voorheen coffeeshop Jabba zat.
Coffeeshop DNA, in het pand waar voorheen coffeeshop Jabba zat. © Google Streetview

De eigenaar ziet het als ‘een makkelijke manier om een concurrent uit te schakelen,’ maar toch wordt coffeeshop DNA in de Achillesstraat door de gemeente gesloten. Donderdag werd op de zaak geschoten.

Volgens het sluitingsbevel is het motief achter de schietpartij onduidelijk. Even na middernacht opende iemand het vuur op de coffeeshop op de hoek van de Achillesstraat en de Tuyll van Serooskerkenweg. Vier mensen die in de coffeeshop aanwezig waren vluchtten naar het toilet. In het raam zat een kogelgat en in de winkel werd een kogelpunt aangetroffen.

Omdat de openbare orde in gevaar zou zijn en ‘de kogels kennelijk tegen de inrichting gericht zijn,’ heeft de burgemeester de coffeeshop nu gesloten voor onbepaalde tijd.

Concurrent uitschakelen
De exploitant van DNA ziet in de schietpartij een makkelijke manier om een concurrent uit te schakelen, zo vertelde hij de gemeente. Dat zou volgens de man ook blijken uit het feit dat in een hoekje van de zaak werd geschoten.

Ook bij andere recente schietpartijen op coffeeshops in Amsterdam werden de doelwitten door de gemeente gesloten, wat bij coffeeshophouders de gedachte voedde dat concurrenten elkaar op deze manier konden uitschakelen.

Coffeeshop DNA was pas sinds 1 maart gevestigd in het pand, waar voorheen jarenlang coffeeshop Jabba the Hutt wiet en hasj verkocht. De eigenaren van DNA en de exploitant waren vooralsnog onbereikbaar voor commentaar.