Bizarre kwaal: ‘Ik val in coma na het eten; het is Stoned

pers

Urenlang in coma liggen, nadat je iets hebt gegeten. Vooral vrouwen kunnen na het eten in een voedselcoma raken. “Het is vreselijk. De ziekte beheerst al jaren mijn leven.”

Iedereen heeft weleens last van een after-lunch dip. Maar in coma vallen na een ontbijtje of lunch; is een stuk minder bekend. Toch komen voedselcoma’s vaker voor dan gedacht, stelt de Engelse dokter Abbi Lulsegged van de Universiteit of Leicester in Daily Mail. 

Kapot na een eitje
Cijfers van mensen die lijden aan voedelcoma’s, ook wel postprandial hypoglycaemia genoemd, zijn er niet. Maar het zijn vooral vrouwen die er last van hebben. Zoals de 42-jarige receptioniste Sharon Anne Jackson uit Engeland.

“Vooral na Italiaans eten, heb ik het heel zwaar. Ik krijg dan een enorme inzinking. Soms val ik zelfs helemaal weg.” Zoals tijdens het afgelopen kerstdiner: “Ik had echt heel veel moeite om wakker te blijven na het eten. Het was loodzwaar. Ik val regelmatig op mijn werk in slaap.”

Zeldzame ziekte
De Engelse Faye Perminsky lijdt ook aan de zeldzame ziekte. Iedere dag na de lunch valt ze steevast twee uur in slaap. “Ik ben niet oververmoeid en ik eet gezond. Maar als ik iets eet, ben ik na een paar minuten doodmoe

Er is wel een verschil: “Vooral eieren op toast en kip curry maken me binnen een paar minuten ontzettend moe. Ik kan dan alleen nog maar slapen.” Er is maar één ding dat ze zonder zorgen kan eten: sandwich.

Oorzaak
Hoe je in coma kan raken door eten? Volgens dokter Lulsegged heeft het alles te maken met de plotselinge verandering van je bloedsuikerspiegel.

“In sommige voedingsmiddelen, zoals brood, zitten veel koolhydraten. Koolhydraten, maar ook vetten, zorgen voor meer glucose in je bloed. Om glucose af te breken, moet je lichaam insuline aanmaken. Daardoor verandert je bloedsuikerspiegel, waardoor een uitgeput gevoel ontstaat.”

De grootste boosdoeners zijn volgens dokter Lulsegged witte rijst, pasta, muffins, suikerdrankjes.