Blowen oorzaak van botsing

blow

LEEUWARDEN – Een Feanwâldster  is door rechter Bert Dölle veroordeeld tot een voorwaardelijke rijontzegging van zeven maanden en een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur. Het was de uitkomst van een zaak die al meer dan twee jaar oud was. Op 5 januari 2014 was de Feanwâldster in de Tsjerkestrjitte in De Westereen op een geparkeerde auto gebotst. Een bloedtest wees uit dat de man stoned achter het stuur zou hebben gezeten.

De THC-waarde -de werkzame stof in hennep- in het bloed van de bestuurder was dermate hoog dat het de rijvaardigheid ‘waarschijnlijk’ nadelig had beïnvloed. ‘Waarschijnlijk’ is de hoogste kwalificatie die wordt gegeven in dit soort onderzoeken. Op 16 december 2014 besliste de politierechter toch dat er nader onderzoek moest volgen. De Feanwâldster beweerde dat hij destijds dagelijks een joint rookte en dat hij dat al 10 jaar deed.

Het blowen zou daardoor op hem veel minder invloed hebben dan op iemand die niet zo vaak een joint opsteekt. De man beweerde dat hij op de geparkeerde auto was gebotst omdat hij vlak voor de aanrijding op zijn mobiele telefoon had gekeken. Hij zou 12 uur voor het ongeval zijn laatste joint hebben opgestoken. De uitkomst van het nieuwe onderzoek was niet in zijn voordeel.

De deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) concludeerde dat iemand die dagelijks een blowtje opsteekt, daarvan in het verkeer wellicht iets minder hinder ondervindt dan iemand die nooit softdrugs gebruikt. Toch is het rijgedrag met de gemeten hoeveelheid THC volgens de deskundige wel degelijk nadelig beïnvloed. En dus achtte de rechter bewezen dat de Feanwâldster onder invloed achter het stuur heeft gezeten. Omdat de man zijn rijbewijs een poos kwijt is geweest, het was ingenomen door het CBR, legde Dölle een geheel voorwaardelijke straf op.