blower krijgt € 9.600,- boete voor één joint

De ene Duitse stad is de andere niet, neem Berlijn en München. Tobias G. heeft in de hoofdstad een cannabisrecept van de dokter maar daar koopt ie – letterlijk – in de Beierse stad geen moer voor. Integendeel; voor het opsteken van één jointje daar mag ie nu bijna tienduizend euro aftikken aan justitie.

Joint op werkbezoek

Afgelopen juni moest de 35-jarige Tobias G. uit Berlijn voor zijn werk naar München. Maar na het werk ging hij naar een café – een goede Duitse gewoonte zullen we maar zeggen – en op een moment dat hij dacht dat niemand hem in de gaten had stak ie een joint op.

Helaas kregen twee agenten de heimelijk blowende cafégast toch in de smiezen en ze arresteerden hem terstond. Vier uur lang (!) werd de arme Tobias verhoord alsof ie met een vrachtwagen door een drukke winkelstraat had willen denderen… Daarna kreeg de medicinale cananbispatiënt de keuze: een geldboete van 9600 euro aftikken of vier maanden de gevangenis in.

Tegen Bild doet een verbouwereerde Tobias zijn verhaal…

60 gram wiet per maand tegen rugpijn

En hoe krankzinnig dit ook allemaal mag klinken, deskundigen in de Duitse media denken niet dat Tobias eronderuit komt met zijn wietrecept uit Berlijn. De cannabis gebruikt hij trouwens tegen de heftige pijn waaraan hij lijdt sinds een operatie aan zijn wervelkolom. Per maand moet de Berlijner 60 gram wiet gebruiken om zijn leven nog wat draaglijk te maken.

Tegenover Bild Zeitung vertelt Tobias dat hij in de hoofdstad al voortdurend gecontroleerd wordt. Maar in Berlijn zijn de autoriteiten wel een stuk liberaler dan in het zuiden van de Bondsrepubliek. Een hoeveelheid van tot 15 gram cannabis wordt daar al niet meer bestraft.

Al met al dus een krankzinnig duur jointje dat hij daar in München rookte