Boeren verbouwen steeds vaker hennep: is het wiet of niet?

aa

 

 

  • Dat een akker vol hennepplanten argwaan wekt bij passanten, heeft boer Henk Waterink enigszins verrast. Hij heeft er nu een bordje bij gezet.

    Dat een akker vol hennepplanten argwaan wekt bij passanten, heeft boer Henk Waterink enigszins verrast. Hij heeft er nu een bordje bij gezet.

     

ANERVELDE – Boeren telen steeds vaker onschuldige hennep. Dat leidt tot meer meldingen bij de politie van illegale hennepteelt en dus meer werk voor de hermandad.

Veevoer
Steeds meer boeren zaaien een akker in met vezelhennep. De snelgroeiende – onschuldige – cannabis wordt gebruikt als veevoer voor de koeien. Lastige bijkomstigheid is dat het ook meer meldingen oplevert bij de politie over illegale hennepteelt. De vezelhennep verschilt uiterlijk amper van hennep voor wietproductie. Eind vorige maand rukte de politie in Lochem uit naar een melding over vijf voetbalvelden vol illegale cannabis.

Ook in Hardenberg kreeg de politie melding over een vermoedelijke hennepplantage bij Anevelde. Op aanraden van de wijkagent heeft de teler, Henk Waterink, er een bordje bijgezet: ‘hier wordt vezelhennep verbouwd voor veevoer’. Paul Masselink, agent bij team Hardenberg, meldt dat ze vaker meldingen krijgen over hennep in akkerland. “Wij moeten dan uitzoeken waar het is en wie de teler is. Dat kost ons tijd en moeite.”

Vezelhennep
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bevestigt het dat er vaker vezelhennep geteeld wordt. Agrariërs zijn verplicht te melden dat ze dit product gaan telen. Ze moeten aangeven welk ras hennep ze verbouwen. De RVO controleert steeksproefsgewijs of het THC-gehalte van de hennep niet te hoog is.

Volgens een woordvoerder van de politie-eenheid Oost-Nederland zijn de meldingen van hennepvelden nog op een hand te tellen. “Als we tien telefoontjes krijgen hierover in het groeiseizoen, dan is het veel”, aldus Frank de Valk. “Maar het kan geen kwaad hier aandacht aan te besteden. Dat scheelt misschien weer telefoontjes.”