Boete en rijverbod voor rijden na roken joint

blowen

ELST – 1.000 euro boete en een rijontzegging voor negen maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Die straf kreeg een 35-jarige vrouw uit Elst voor rijden onder invloed van cannabis.

Ze werd oktober vorig jaar in haar auto staande gehouden in haar woonplaats bij een alcoholcontrole, waarbij de vrouw aangaf niet te hebben gedronken, maar wel een joint te hebben gerookt.

Rijbewijs in beslag genomen
Haar rijbewijs werd in beslag genomen, maar dat kreeg ze veertien dagen later weer terug. Vooral omdat ze als zzp-er staat ingeschreven met een eigen transportbedrijfje. Tenslotte, zo bleek uit het proces-verbaal, had de vrouw verklaard al jaren lang joints te roken en ze meende zeker te weten dat cannabisgebruik geen invloed op haar rijgedrag had.

‘Onderzoek gaande’
De advocaat van de verdachte onderstreepte vooral dat men er niet van mag uitgaan dat de Elsterse had kunnen weten dat cannabis de rijvaardigheid negatief beinvloedt. “Want het onderzoek naar die invloed is nog volop gaande. En die door het NFI genoemde norm mag dan bij de geleerden bekend zijn, bij de bevolking is dat zeker niet het geval.”

Korte metten
De politierechter maakte korte metten met dat betoog en noemde de norm van het NFI als algemeen gangbaar. Het feit dat de Elsterse niet was komen opdagen keerde zich mogelijk ook tegen haar, want de politierechter wilde niets weten van een geheel voorwaardelijke rijontzegging.